Изложба, по повод 145-годишнината от рождението на бащата“ на българската

...
Изложба, по повод 145-годишнината от рождението на бащата“ на българската
Коментари Харесай

145-години от рождението на „бащата“ на българската политическа карикатура акад. Александър Божинов

Изложба, във връзка 145-годишнината от рождението на „ бащата “ на българската политическа подигравка акад. Александър Божинов, се откри в Унибит от ректора проф. дн Ирена Петева, от ръководителя на Съвета на настоятелите проф.д.ик.н. Стоян Денчев и от декана на ФБКН проф. доктор Христина Богова. Представени са илюстрации, картини и скици от художника, съхранявани в Научния списък на Българска академия на науките, проучени и подбрани от докторант Деница Мизинска.

Публична лекция пред студенти за личността на огромния български художник изнесе госпожа Дарина Илиева, която показа както родствените връзки на Божинов с Алеко Константинов и проф. Иван Шишманов, само че по този начин също и креативните другарства с Елин пелин, с Чудомир, с Константин Щъркелов.

Проучването на личността и творчеството на Александър Божинов е център на научно-изследователски план: „ Между трагичното и комичното – Александър Божинов (карикатурист, боен фотограф и писател) “, КП-06 Н40/2, на Фонд „ Научни проучвания “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР