Изложба от живописни творби на известния френски художник Гийом дьо

...
Изложба от живописни творби на известния френски художник Гийом дьо
Коментари Харесай

Заместник-кметът на Пловдив Пламен Панов откри изложба на известен френски художник

Изложба от живописни произведения на известния френски художник Гийом дьо Бодюс бе открита нощес в пловдивската изложба „ Савов “(Art clubgallery SAVOV) на ул. „ Гладстон “. Авторът, който участва персонално, е роден в остаряло аристократично френско семейство, с богата история и почтени предшественици. Ранното му учебно обучение минава по остаряла френска традиция в домашни условия. Свободата, на която се любува в детството си, му отворя доста рано път към творчеството и креативния дух. Постъпва в постоянно учебно заведение едвам на 9 години. Завършва висшето си обучение като квалифициран проектант в института Нисим де Камодо и Академията Гранд Шомиер, след което работи 35 години като интериорен проектант. Този опит му дава опция освен да следи, само че и да вниква в духа на постройките и заобикалящата ги околна среда. Още тогава търси връзката и взаимоотношението сред интимните трептения на духовния и на материалния свят, което е и основата на неговото творчество. През последните години изобразителното изкуство заема цялата му активност. Творческото му ателие е в Севр, място обвързвано с изящния порцелан. Тук работят доста художници, които имат ателиета в съседство с неговото, и с които той поддържа дейни креативен контакти. Паралелно с артистичната си активност Гийом дьо Бодюс дава уроци по изобразяване и живопис в разнообразни художествени учебни заведения и свободни ателиета (Atelier de Sèvres, Paris American Academy,Superior School of Industrial Design (E.S.D.I).

През 2020г провежда за първи път галерия в България в изложба Nova Art Space в София в границите на групата от Севр /Groupe de Sèvres/, чийто създател е. С разширението на Европейския съюз, французите бързо се ориентират към дейна активност и отвън рамките на Франция. Дълго време ползата от изяви на френските художници доближава само до Италия и Гърция. Гийом дьо Бодюс е притеглен от непознатите страни от т.н „ Източен блок “ и открива за себе си България, която го впечатлява с богатата си история и просвета. Тук той намира другари и съидейници. За пръв път посещава Пловдив през 2019 година при откриването на „ Пловдив - Европейска столица на културата “. Градът остава трайно усещане в съзнанието му и той взема решение да направи тук своята последваща независима галерия.



Изложбата е към този момент факт. На откриването пред публиката  на чаша вино в двора към галерията,  галеристът и хазаин на проявата Божидар Савов показа създателя, като акцентира, че е благополучен от обстоятелството да открие какъв брой красиви и вдъхващи успокоение са творбите на френския художник. „ Хората, които ще си изберат негова картина, ще отнесат в дома си един прелестен спомен от Франция и от Пловдив по едно и също време “, сподели Савов.

Сред  гостите на откриването бе и  заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, който също поздрави създателя. „ Приятелю, Гийом, обръщам се по този начин, тъй като това е второто ви идване в града. Когато човек отиде за първи път на обещано място, той си основава общи усещания. Когато посети мястото за повторно, освен това с концепцията да показа изкуството си, това значи, че го усеща близко, усеща го като собствен втори дом. “, сподели заместник-кметът. Той  отбеляза също, че Пловдив е именуван „ Град на художниците “, освен тъй като е дал и продължава да дава имена, вписали се вечно със златни букви в изобразителното изкуство, само че и тъй като умее да притегля създатели като Гийом дьо Бодюс, от европейска класа, които да демонстрират мирогледа си, претворен посредством живописта.



Пламен Панов описа и за новата самодейност на община Пловдив за лична резидентна стратегия, чието пилотно издание се състоя тази година. „ През идната година, когато ще е второто издание, ще поканим още веднъж актьори, които да творят в Пловдив и да оставят след себе си завещание на града. Ще се веселя, в случай че и вие, приятелю Гийом сте част от нея и покажете Пловдив през своята вероятност “, сподели още заместник-кметът, който благодари на галериста Божидар Савов за това, че съумява да притегля в града високо културно наличие, за наслада на феновете на изобразителното изкуство. Пламен Панов пожела триумф на изложбата, като изрази вяра, че при съблюдаване на противоепидемичните ограничения,  пловдивчани ще съумеят да се допрян до прелестната галерия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР