Изложба „Христо Явашев, почит към неговия живот и художествени проекти“

...
Изложба „Христо Явашев, почит към неговия живот и художествени проекти“
Коментари Харесай

Изложба, посветена на Кристо, ще гостува в Русе през юли

Изложба „ Христо Явашев, респект към неговия живот и художествени планове “ ще бъде открита в Русе

От 20 юли 2022 година (сряда) от 18:00 ч. „ Американска фондация за България “ гостува в Художествената изложба със своя сбирка. В залите на галерията ще бъдат експонирани част от огромните планове на Христо Явашев – Кристо и брачната половинка му Жан-Клод, спътница в живота и съавтор в голям брой общи планове от 1958 година

Колекцията на „ Американска фондация за България “ е събирана в продължение на повече от 10 години, като истинските работи са придобивани на вторичния пазар за изкуство. Това са истински офсетови цветни литографии, които постоянно са оповестени в лимитирани тиражи или пък са отпечатани на специфична копринена или лята ръчно хартия.

В сбирката са събрани тематично и хронологично плановете, като се стартира от серията „ Ранни произведения “ (1958-1969) и се премине през „ Опакован бряг “, Австралия (1969), „ Завеса на Долината “, Колорадо (1970-72), „ Опакованият Райхстаг “ (1971-95), „ Опакованият мост Понт Ньоф “ (1975-85), „ Опаковани пътеки “, Канзас сити (1977), „ Мастаба “ в Абу Даби (1979), „ Чадърите “ (1991), план, сбъднат в Съединени американски щати – в жълто и в Япония – в синьо, „ Над реката “, план за река Арканзас (1993), „ Опаковани дървета “, Швейцария, (1997-98), план „ Стената “ (1999) и последния във фонда на „ Американска фондация за България “ план „ Портите на Ню Йорк “ от 2003 година.

През юли и август изложбата с произведения от сбирката на „ Американска фондация за България “ „ Христо Явашев - респект към неговия живот и художествени планове “ гостува в Русе, през септември в Сливен, а преди да се върне назад в Съединени американски щати, ще бъде показана в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ в София през октомври. Така българската аудитория, която до момента не е имала опция да се срещне директно с творчеството на Кристо и Жан Клод, ще може да се допре до тези произведения.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР