Излизат нови и нови скандални факти около руския „Турски поток“

...
Излизат нови и нови скандални факти около руския „Турски поток“
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: В известна степен е нарушена конкуренцията на пазара на природен газ в рамките на ЕС

Излизат нови и нови скандални обстоятелства към съветския „ Турски поток “ – в този момент излиза наяве, че 3 милиарда лева за строителството не са единствената цена, която ще платят българите за този съветски план. Европейският регулатор поглежда към България и има проблем.

Това сподели енергийният специалист и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България Христо Казанджиев, координатор на секторна политика "Енергетика " в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “ по TV+ и ТV1.

"В началото на предходната годината в сходство с европейските правила КЕВР изпраща за координиране метеорологията за установяване на цените за транспорт на природен газ през и в България на Европейската организация за съдействие на енергийните регулатори. Първоначалният отговор-доклад по въпроса, е извънредно отрицателен, без значение от това, КЕВР през месец август утвърждава тарифната конструкция на Булгартрансгаз, която е в нарушаване на европейските правила. На 16 декември Агенцията за съдействие на енергийните регулатори (ACEP) разгласява своя финален отчет, от който се вижда, че в действителност в България цената води до кръстосано субсидиране. Българските консуматори на природен газ субсидират преноса на Газпром през България. Освен това цените за Газпром са по-ниски от тези, които би следвало да заплаща, за преноса през България “, добави енергийният специалист.

По думите му това е може би една от аргументите за мълчанието на българските управляващи за въвеждането на „ Турски поток “ в употреба с доставки за Сърбия по простата причина, че недвусмислено, а напълно ясно Агенцията на енергийните регулатори е в нарушаване на европейските правила. „ България резервира едно гръмовно безмълвие, дали ще има отговор, е доста мъчно да се допуска. Би следвало да има някаква реакция, само че нещата към този момент са на подобен стадий, че явно, в един избран миг ще се премине към наказания от страна на Европейски Съюз “, посочи Казанджиев.

Той показа, че Европейски Съюз пази сега това, че българите по кръстосания метод обезпечават доста по-ниски цени за руснаците. Това в известна степен води до нарушавания в конкуренцията на пазара на природен газ в границите на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР