Излезе третата книга на „Притаени мигове“ на Георги Йорданов, издание

...
Излезе третата книга на „Притаени мигове“ на Георги Йорданов, издание
Коментари Харесай

Нова книга от бившия министър на културата

Излезе третата книга на „ Притаени мигове “ на Георги Йорданов, издание на „ Захарий Стоянов и „ Светулка 44 Атеней “.

Именитият политик, общественик и журналист я нарекъл „ Поврати “, както той изяснява, „ защото повратните моменти в битието са негаснещите въглени на паметта. Паметта, която ни стряска в наслада и горест, която ни буди от сън “. Така споделените в книгите мемоари и безредици, се трансформират в самобитно отражение и на откъслек от публичния живот. Трите тома са сборници с документи, персонални свидетелства, откровения, разбори, мнения, изповеди, публицистични парчета, есета, импресии, личностни портрети и очеркови скици.

В третата книга „ Поврати “ Георги Йорданов построява описа си в хронологията на историята, като има две успоредни линии, които се сливат: историческият ход на събитието и личното авторско преосмисляне. Повествованието стартира от спомените на детството, минава през превратностите на историята от 40-те години на предишния век насам и приключва със съдбовния въпрос „ Quo vadis? Къде отиваш, в дословния смисъл: „ Къде отиваш, Отечество? “- тази специфичност акцентира в своя увод проф. Симеон Янев. Това трансформира политика и публициста Георги Йорданов в летописец на своето време и откривател и анализатор на времето преди него. Той се връща обратно в предишното, което прави оценка не като съвременник и участник, или като наблюдаващ на „ повратите “, а въз основа на мемоари на авторитетни участници в тях, на позициите на Великите сили, на достоверни исторически сведения, само че основава същински чувството, че да е бил там – поради умеенето да съпреживява. Първата му глава е отдадена на войните в отминалото столетие, назовава се „ Войни и последствия “, тя стартира с детските мемоари, минава през разказите на татко му, а по-сетне в търсенето на исторически свидетелства, с цел да ни показа едно забавно и убеждаващо четиво, на коeто и титулувани историци могат да завидят.

Книгата е разграничена на две елементи. Първата е „ От Ялта до Малта “, в нея заглавията са красноречиви: „ По волята на спечелилите “, „ В руската сфера на въздействие “, „ Зашеметяващата смяна “ (Развенчаването на Сталин и политиката на Хрушчов) „ Блоковото опълчване “, „ Въображаемата „ шестнайста република “, „ Последици от студената война “ и „ Преустройство и разпад “. Авторът изрично с необорими причини потвърждава, че България бе самостоятелна суверенна страна, а на тия, които оплакват ориста ѝ на възможна 16-а република предлага „ да се самонаслаждават на изказвания, които съществуват единствено в тяхното безгранично въображение “. И продължава: А както споделя геният Айнщайн “...при логиката е от А до Б, при въображението – от А до безконечност “. Разглеждайки повратите, Георги Йорданов не броди по света, постоянно стъпва на родна почва – най-важното за него е по какъв начин тези съдбовни промени „ минават “ за положително или зло през Отечеството.

„ За Отечеството “ е посочил и последната глава от „ Заник и по-късно “, в която преглежда както „ Предвестията за съдбовни проблеми “ и Буреносният ноември 1989 година, трите десетилетия след него, като не престава да си задава въпроса, който не му дава мира: „ Къде отиваш, Отечество “. Всъщност той се пита за бъдещето на Отечеството - „ Какво да се прави? “ Читателят ще се удиви от богатия разбор на събитията и умелото им комбиниране с персонално претърпяното, от изследователската пламенност и ерудираността на Георги Йорданов, който изважда картите на масата и изрича безапелационните си позиции за вчерашния и днешния ден на Отечеството. И търси да възкреси истините. Това не е елементарно във време, в което публичният климат бесуват неистини и фалшификации за предишното. " Истината би трябвало да удря като гръм. Иначе би била безполезна. " - Георги Йорданов като че ли е попил тази мисъл на Елиас Канети.

Преди време написах, че сянката на политиците на Соца останаха вградени в предишното, само че безспорно Георги Йорданов не е от тях. Сигурно доказателство, че е от друга порода zoon politicon. На всичкото от горната страна с изключение на общественик и политик той е интелектуалец - може би единствен измежду вчерашните и днешните политици, и добър човек, който излъчва доверие и печели доверие. Високо ерудиран и казано по възрожденски - един от най-просветените българи. Така че не би трябвало да се учудваме на богатото му книжовно дело.

За няколко години Георги Йорданов разкри своите " Притаени мигове " в три забележителни книги " Срещи " (2016), " Откровения " (2017) и " Поврати " (2020) и се трансформира в летописецът на двете " времена " в новото българско развиване - годините на строеж и духовно обогатяване, и годините на разрухата и крах.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР