Излезе от печат луксозен каталог, който пресъздава изцяло идеята, името

...
Излезе от печат луксозен каталог, който пресъздава изцяло идеята, името
Коментари Харесай

Излезе от печат луксозен каталог за архитект Карл Кандулков

Излезе от щемпел първокласен азбучник, който пресъздава напълно концепцията, името и наличието на изложбата „ Карл Кандулков – архитектът и началник на съвременно Габрово ”, осъществена през 2020 година във връзка 100 години от неговото рождение.

Съставители на изложбата и на каталога са Цветомира Койчева – шеф на Държавен списък – Габрово и Силвия Рангелова – графичен дизайнер. Предпечатната подготовка и печатът са дело на „ Перфект “ ЕООД – Габрово. Нейното реализиране стана допустимо с помощта на богатия фонд на арх. Кандулков – над 300 архивни единици, в 2,5 линейни метра, съхраняван в Държавен списък – Габрово.

Финансирането на каталога е смесено: от спомоществователите АМКmotion, “Импулс “ АД, ОВК Газ и паричната стойност на премията „ Събитие на годината в региона на културата Габрово 2020 “, която изложбата завоюва.

Каталогът от 66 страници съдържа над 180 изображения на персонални документи (грамоти, ордени, плакети, значки, служебни карти, дипломи); на креативна активност (скици, работни и идейни планове, архитектурни проекти, чертежи); фотоси (портретни, фамилни, на здания, мостове, монументи, скулптури); над 30 текста с персонални мемоари на арх. Кандулков и изявления за него и активността му.

В изданието са включени списък на плановете на арх. Кандулков, съхранявани в Архива и фотоси от разкриване на изложбата през 2020 година, която се радва на интереса на габровци и посетители на града в продължение на 15 месеца.

Оригинално допълнение към каталога е QR код за изявление с проектант Кандулков от 2002 година Записът е изработен на среща с публицисти, общественици, краеведи и архивисти.

На задната корица на каталога е отпечатан визионерският откъс на архитекта:

„ Пътят към Европа съществува. Лично аз не искам да вървя по него. Чували сте да споделят на някого, драги вие се развивате доста добре, само че ще би трябвало да изминете още дълъг път с цел да съумеете. Това се отнася за всички ни, в случай че изградим на високо равнище материалната си просвета – заводи, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се почитаме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще усили самочувствието и достолепието ни като народ. ”

Каталогът следва хронологичната и тематична конструкция на експозицията: студент по архитектура в Дрезден; пътя през концлагер „ Бухенвалд “ (1944 – 1945), ръководител на Изпълнителния комитет на Градски национален съвет – Габрово (1959 – 1966; 1971 – 1976), когато разпростира голяма активност по преустрояване и модернизиране на града. Двата мандата ръководство на Габрово са проследени съответно: създаване и преустрояване на публични здания и пространства (Община Габрово, площад „ Възраждане ”, Дом на културата „ Емануил Манолов ”, Дом на хумора и сатирата, Народно читалище „ Априлов-Палаузов ”, Летен спектакъл, Почивен дом „ Люляците ”, оформление на входно-изходни точки на Габрово към вр. Шипка и към София); мостове („ Игото ”, „ Баев мост ”, „ Боровски мост ”, „ Мост с лъвовете ”, „ Шиваров мост ”, „ Мост на занаятите ”, „ Христо Ботев ”); монументи (Цанко Дюстабанов, Капитан дядо Никола, Юрий Венелин, Тотю Иванов, даскал Цвятко Самарджиев, Емануил Манолов, ген. Фьодор Радецки, Ран Босилек, Дан Колов в с. Сенник); статуи и скулптурни композиции (декоративни чешми с фигури на хора и животни, „ Любовната чешма ”, фигури на Дом на културата, на спортисти, композиции „ Русалки ”, „ Пеликани “, отбор „ Пегас ”, оформление на парк „ Баждар ” с детски фигури, скулптурна група „ Детска приказка ” в парк „ Маркотея “) и някои неосъществени планове (реконструкция на Костницата в Пантеон на починалите за България, реорганизация на Възрожденски мост в кв. Бичкиня, реституция на черква „ Св. Благовещение ” на мястото на опустошения Девически манастир в центъра на Габрово).

Извън медийните изявления в другите интервали, каталогът се явява първото цялостно, илюстровано издание за един от водещите български архитекти, визионери и ръководители от 50-те до 90-те години на XX век. За да бъдат непокътнати и предадени на идващите генерации паметта и делото на арх. Карл Кандулков!

* * *

Архитект Карл Димитров Кандулков е роден на 16 юни 1920 година в Севлиево. Като студент в Германия по време на Втората международна война е затворен в концлагера „ Бухенвалд ” (1944 – 1945). През 1946 година приключва архитектура в Дрезден.

До 1959 година работи в Строителна кооперация „ Новстрой ” – София, в проектантска организация на Централен съвет на профсъюзите – София и Здравпроект, където проектира почивни домове, лечебни заведения, санаториуми, доста жилищни и публични здания в цяла България.

Един от най-заслужилите ръководители на Габрово, два пъти ръководител на Изпълнителния комитет на Градски национален съвет (1959 – 1966 и 1971 – 1976). Разработва и реализира огромно и перспективно строителство и модернизиране на града.

В Габрово с него творят известните скулптори проф. Любен Димитров, Борис Кадийски, Величко Минеков, Младен Миладинов, Митьо Солаков и доста други.

Провъзгласен за Почетен жител на град Габрово през 1976 година за огромните му и безспорни заслуги към града и неговите поданици. Носител на медал „ Кирил и Методий ” – Първа степен, орден от Българската архитектурна камара – Първа степен, възпоменателни медали за Втората международна война, възпоменателни плакети от Бухенвалд и други

След 1976 година арх. Карл Кандулков продължава дейната си активност. Работи на публични начала към Окръжен национален съвет – Габрово. Проектира независимо и в съавторство. Вълнува се от проблемите на Габрово и до последните си дни живее, мисли и претърпява неговите промени и трансформации.

Почива на 10 март 2007 година в София.

Повече за арх. Кандулков, изложбата и за достъпа до архивния фонд вижте линковете:
https://www.archives.government.bg/galleries-658-739-%D0%98%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0_%E2%80%9E%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB_%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%E2%80%93_
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР