Излезе ОС Qubes 4.0, използваща хипервайзор за строго изолиране на

...
Излезе ОС Qubes 4.0, използваща хипервайзор за строго изолиране на
Коментари Харесай

Новата операционна система Qubes 4.0 използва виртуализация за изолиране на приложенията

Излезе Оценка за съвместимост Qubes 4.0, употребяваща хипервайзор за строго уединяване на приложенията, както и на съставените елементи на операционната система. Всеки клас от приложения и систематични услуги на Qubes 4.0 работи в обособени виртуални машини.
Дисковият облик на Qubes 4.0 е с размер 4,2 GB. За работата на новата Оценка за съвместимост е нужна компютърна настройка с 4 GB оперативна памет и 64-битов процесор на Intel или AMD с поддръжката на VT-x c EPT/AMD-v c RVI и VT-d/AMD IOMMU. Желателно е съществуването на графичен ускорител на Intel. Не всички карти на AMD и Nvidia са тествани.



Приложенията в Qubes са разграничени на класове според от значимостта на обработваните данни и решавани задания. Приложенията са еднообразно налични за потребителя, само че се разграничават по другия цвят на рамките към техните програмни прозорци. Всяка стратегия има достъп до главната файлова система и до лично локално вместилище на данните, напълно отделено от хранилищата на другите приложения.



Като основа за образуването на виртуалните среди може да се употребява пакетната база на Fedora и Debian. Предлагат се шаблони за Whonix, Ubuntu и Arch Linux. Десктоп средата се базира на Xfce, само че има алтернатива за потреблението на KDE. Виртуалните среди се дефинират посредством комплект шаблони. Използва се Linux ядрото 4.9.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР