Излезе двадесет и първото издание на електронното списание за етнология,

...
Излезе двадесет и първото издание на електронното списание за етнология,
Коментари Харесай

Излезе проучване как COVID-19 рефлектира върху музеите

Излезе двадесет и първото издание на електронното списание за етнология, медиавистика и археология „ Онгъл “.

Темата на броя - „, преглежда рефлексиите на COVID-19 върху институциите на паметта в България. Автори на изследването са проф. доктор Николай Ненов и Силвия Трифонова-Костадинова от Регионален исторически музей – Русе.

Появата на COVID-19 се отрази сензитивно върху всички сфери на публични живот, а опитите за справяне с следствията от него не престават и през днешния ден. Динамичната конюнктура, рестриктивните мерки и възбраните, рефлектират осезаемо върху културния бранш и в частност върху музеите. Това поражда нуждата от трансформиране на ритъма на живот на местата наизуст, а най-голямото предизвикателство се оказва общуването с публиките. Физическото затваряне на експозициите подтикна институциите да търсят други възможности способи за показване и нови благоприятни условия за връзка. Повечето от тях насочиха взор към цифровото пространство за реализиране на връзки с евентуални аудитории.

Проучването за музеите и COVID-19 е първото по рода си и най-мащабно до този миг в България проучване, което наблюдава пандемията и нейното отблясъци върху организациите, работещи с завещание. Проучването употребява качествени и количествени способи за разбор (интервюта, анкети, наблюдения, коментари), които имат за цел да очертаят интензивността на българските музеи в необикновена за тях обстановка, в условия на три локдауна – по какъв начин се оправят с рецесията, до какъв брой са забележими за своите аудитории, по какъв начин реализират връзка с тях и ефикасна ли е тя. Изследването обгръща 52 музея, присъединили се в изследването по тяхно предпочитание и техните цифрови интензивности в интервалите на цялостно затваряне и по-късно.

Сред задачите на изследването е да се предложи инструментариум за работа във време на рецесия, както и да се маркират положителни практики от активността на българските музеи във времето на COVID-19 и след него. Наблюдавани са онлайн интензивностите на музеи, отличени с премиите „ Наследство “ на Сдружение „ Български музеи “, като се изхожда от схващането, че забележимите и работещи организации в нормална среда, са такива и в рецесия. Направена е онлайн анкета, както и изявленията с шефове и PR-специалисти, които споделят своите визии за музеите по време на невижданото затваряне и бъдещето на институциите след здравната рецесия.

Проучването има висок капацитет за развиване на новаторските практики и реализиране на промени в мисленето и методите на музеите към посетителите, новата „ нормалност “ и към другите упования на аудиториите, още повече, че обстановката с COVID-19 към момента не е преодоляна изцяло. Изследването систематизира получените познания, които ще бъдат в помощ на музеите при конструирането на устойчиви политики за взаимоотношение с аудиториите им.

Списанието за музеите и COVID-19 е резултат от изследователската активност по Проекта „ Музеи и (пост) Коронавирус: в търсене на принадлежности за работа с публики “, осъществен с поддръжката на Национален фонд „ Култура “, Програма „ Публики “ 2021, Модул „ Изследване и идентифициране на аудитории “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР