Излагането на замърсен въздух значително увеличава риска от безплодие. Това

...
Излагането на замърсен въздух значително увеличава риска от безплодие. Това
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха значително повишава риска от безплодие

Излагането на нечист въздух доста усилва риска от неплодородие. Това демонстрира първото изследване за проучване на заплахата за популацията, написа " Гардиън ".

Анализът на 18 000 двойки в Китай е открил, че тези, които живеят с умерено по-високи равнища на замърсяване с дребни частици, са имали 20% по-голям риск от неплодородие, избран като липса на зачеване в границите на една година целенасочени опити.

Замисълът на изследването не е дал опция на учените да дефинират по какъв начин замърсяването на въздуха може да поврежда плодовитостта, само че е известно, че частиците от замърсяването предизвикват инфектиране в тялото, което може да повреди производството на яйцеклетки и сперматозоиди, прецизират учените. Друго неотдавнашно проучване на 600 дами, посещаващи американска клиника за неплодородие, откри, че нарасналото излагане на нечист въздух е обвързвано с по-малък брой узряващи яйцеклетки в яйчниците.

Безплодието визира доста милиони двойки по света, само че са направени относително малко проучвания за въздействието на замърсяването на въздуха. Вече е известно обаче, че мръсният въздух усилва риска от други аспекти на възпроизводството, в това число прибързано раждане и ниско тегло при раждане. Общите равнища на азотен диоксид са толкоз неприятни, колкото пушенето, за повишение на риска от импровизиран аборт и частици от замърсяване са открити от страна на плода в плацентите.

Цин Ли от Центъра за репродуктивна медицина в Трета болница към Пекинския университет в Китай, който е водещ създател на проучването на безплодието, акцентира, че бъдещите родители би трябвало да са обезпокоени от замърсяването на въздуха. " Множество изследвания означиха, че замърсяването на въздуха е обвързвано с доста неподходящи събития по време на бременност ", предизвестява той.

" Приблизително 30% от безплодните двойки са имали необяснимо неплодородие ", пишат Ли и неговите сътрудници, като означават, че възрастта, тежестта и тютюнопушенето са добре известни фактори, само че " (нашето проучване) демонстрира, че замърсяването с дребни частици може да бъде непренебрежим рисков фактор за неплодородие ".

Предишни изследвания създадоха смесени резултати, само че се основаваха на групи хора, които изключваха безплодни двойки или са били извършени в клиники за неплодородие. По думите на Ли " пробите от нашето изследване бяха набрани от общата популация, тъй че нашите констатации могат да бъдат по-обобщаващи ".

" Размерът на резултатите, които следят, наподобява много висок, което би било обвързвано, в случай че бъде доказано и в бъдещи изследвания, изключително в среда с ниско замърсяване ", сподели Том Клеменс от Университета в Единбург, Англия. Нивата на замърсяване в Китай са релативно високи, сподели той, само че се оповестява за нездравословни резултати върху възпроизводството при доста по-ниски равнища. " Толкова очевидно неприятното качество на въздуха въздейства върху репродуктивната система като цяло ", сподели той.

Проф. Мирей Толедано от Империал Колидж в Лондон, Англия, съобщи, че новите проучвания по тази значима тематика са доста добре пристигнали, защото предходните изследвания не са доста. Тя сподели, че по-ниските равнища на замърсяване на въздуха могат да повлияят на безплодието, само че че са нужни повече проучвания.

Изследването, оповестено в списанието Environment International, се основава на данни от изявленията и въпросници от 18 571 двойки, взели участие в огромното изследване на плодовитостта на женените дами в Китай. В Китай дамите би трябвало да се записват в управляващите, преди да се опитат да забременеят, което разрешава на откривателите да изискват информация от всички дами, които са имали за цел да забременеят.

Изследователите открили, че дамите, изложени на замърсяване с дребни частици, което е било с 10 микрограма на пространствен метър по-високо в продължение на една година, са имали 20% по-голям риск от неплодородие. Средното равнище на замърсяване за китайските двойки е 57µg / m3. В Лондон, Англия, междинната стойност е към 13µg / m3.

Резултатите също по този начин демонстрираха, че делът на дамите, които не забременяват след 12 месеца опити, се е нараснал от 15% на 26% при сравняване на тримесечието, изложено на най-ниско замърсяване, с тримесечието, което страда най-вече. Изследователите са взели поради други фактори, в това число възраст, тегло, приход, пушене, пиянство на алкохол и равнища на извършения.

Предишни изследвания на мръсния въздух и плодовитостта са употребявали данни за качеството на сперматозоидите, може би тъй като това е по-лесно да се получи, като обзор от 2017 година заключава, че замърсяването на въздуха има " отрицателно влияние ".

Докато хората претърпяват увреждане на здравето от замърсяването на въздуха, държавните управления би трябвало да работят, сподели Клеменс: " Акцентът би трябвало да се сложи върху основателите на политики, а не върху обособените лица ".

" Въпреки че сигурно има стъпки, които хората могат да подхващат, с цел да понижат експозицията, като системи за пречистване на въздуха в места с огромно замърсяване и отбягване на излагане на огромен трафик, надали ще доведат до значително разнообразни дълготрайни експозиции ", сподели той. " Те също не са реалистични за доста хора заради социално-икономически ограничавания, в това число модели на работа и транспортни благоприятни условия. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР