Изкуството се появява с появата на първия разумен човек, задоволявайки

...
Изкуството се появява с появата на първия разумен човек, задоволявайки
Коментари Харесай

Най-великите художници за всички времена

Изкуството се появява с появяването на първия рационален човек, задоволявайки неговите желания да изобрази заобикалящия го свят. По-късно изкуството добива религиозна приложимост.

Развитието на човечеството трансформира последователно и функционалностите на изкуството, то придобива обществена, просветителна и естетическа функционалност.

Като най-стара форма на изкуство се сочи изобразителното изкуство, включващо живописта, скулптурата, графиката, а по-късно фотографията.

Като най-стари предмети на изкуството се дефинират серия дребни пробити черупки от охлюви, датирани от преди към 75 000 години, открити в африканска пещера.

С времето изкуството търпи голямо развиване, преминавайки от праисторията през античността, в по-късните години се разделя на западно и източно. Западното изкуство е повлияно от италианския подем, барок и други стилове, а източно дължи уникалността си на богатото многообразие на религии и култури, които му въздействат.

В годините на развиване и смяна в изобразителното изкуството са се запазили доста творби на известни и не толкоз художници и скулптори, само че има имена, които се смятат за най-значими в света и те задават стандартите в изкуството.

Въпреки субективния детайл при определянето на най-хубавите създатели има няколко стандарта, по които може да се дефинират най-хубавите художници за всички времена.

Един от тях е какви са трендовете и модата все още, в който художникът е живял и неговият принос към този фактор. Друга значима причина е известността на художника във времето.

Въздействието му върху съвременниците му е трети фактор, който би трябвало да се има поради.

В дълготраен проект определянето кои са най-великите художници на всички времена сигурно ще бъде субективно мнение. Въпреки това въз основа на публичното мнение и оценките, направени от музеите, това е допустимо.

Микеланджело (1475-1564)

Микеланджело се преглежда като най-великия художник и ваятел на всички времена. Той е главен мотор на Ренесанса в Италия, изключително във Флоренция и Рим. Дори и през днешния ден някои от неговите забележителни произведения са безупречни и впечатляват с хубостта и изяществото си.

Смятан е за един от тримата титани на ренесансовото изкуство дружно с Леонардо да Винчи и Рафаело.

Рембранд ван Рейн (1606-1669)

Нидерландският художник Рембранд се счита с цялостно съображение за талант в живописта. Той е създател на забележителен брой шедьоври. На хората след него са нужни два века, с цел да оценят изцяло смисъла на наследството на Рембранд.

Въпреки че още Джовани Кастилионе и Джовани Батиста Тиеполо са въодушевени от неговите първи произведения, художникът и живописецът Рембранд, който пресъздава всички елементи с изумителна акуратност, за първи път получава същинско самопризнание през XIX век. Тогава хората на изкуството на реализма опълчват неговата надълбоко прочувствена визия за светлините и сенките на безпрекословната акуратност и непорочност, присъщи за френския научен жанр.

Пабло Пикасо (1881-1973)

 пикасо е един от най-великите художници

Пабло Пикасо е създател на модерното течение - кубизъм. Заедно с това е една от най-влиятелните персони в историята на изкуството. Създава някои от най-значимите картини на 20-и век. Талантът да рисува наследява от татко си, също художник.

Пикасо е от най-продуктивните художници, а творчество му минава през доста и разнообразни интервали. Освен че основава кубизма, дружно с Жорж Брак, Пикасо твори и в халюцинационен жанр, само че остава един от най-големите художници, повлияли извънредно доста развиването на изобразителното изкуство на XX век. Фамилията Пикасо е от италиански генезис, само че той живее и твори във Франция.

Леонардо да Винчи (1452-1519)

Роденият във Флоренция, Италия, Леонардо да Винчи е може би най-знаменитата фигура на ренесансовото придвижване в родината на това придвижване. Той е популярен проектант, откривател, инженер, ваятел и художник от тази велика ера. Въпреки че живее и твори преди шест века, Леонардо продължава да бъде една от най-влиятелните персони на всички времена.

За него се споделя, че е прототип на ренесансовия човек и талант в необикновено доста области. Той е прочут поради картините си, измежду които блестят Тайната вечеря и Мона Лиза. Наред с това прави усещане с многочислените си изобретения, изпреварили времето си, само че неосъществени, тъй като не са задоволително разбрани.

Клод Моне (1840-1926)

Френският художник Клод Моне е създател, лице и хладнокръвен бранител на импресионизма в изобразителното изкуство. Смята се за емблема на импресионизма, защото неговото отдаване на идеалите на това течение не се трансформира през цялата му продължителна работа. За това способства и фактът, че една от неговите картини - Импресия, Изгряващо слънце дава и името на течението.

Винсент ван Гог (1853-1890)

Роденият в Нидерландия Ван Гог е незабравим художник, считан изцяло справедливо за един от титаните в историята на европейското изкуство. Той е един от най-видните представители на постимпресионизма.

През последните 10 години от живота си развива цялата си креативна работа. Той е създател е на към 900 картини и 1100 рисунки.

Самоубива се на 37 години, като се допуска, че е имал душевен проблеми. Приживе остава незачитан, само че посмъртно славата му се разнася, най-много откакто на 17 март 1901 година в Париж са изложени 71 от неговите творби.

Йоханес Вермеер (1632-1675)

Вермеер е непостижим занаятчия в битовата живопис и в портретната живопис. Заради своите 35 картини, на които е прието неговото авторство, той се смята за един от най-великите живописци в родината си и въобще в Европа. Най-известната му картина е Момичето с перлената обица, позната още като Мона Лиза от Севера, която може да се види в музея Маурицхойс в Хага.

Ян ван Ейк (1390-1441)

Ян ван Ейк е фламандски художник. Най-известното му произведение е Гентският олтар, само че има и доста картини на мадони, както и портрети, които рецензията дефинира за реформаторски за времето си, поради самостоятелното обрисуване на лицата. Интересен факт са многочислените му пътувания, а такива благоприятни условия са необичайност за времето му.

Съдбата му открехва порти към света и живота. Среща се с доста хора - аристократи, духовници, бюргери, рицари, държавници и книжовници. Ян ван Ейк е има достижения и в християнската и класическата литература, само че схваща и от ботаника, от химия и други науки.

Петер Паул Рубенс (1571-1640)

Рубенс е фламандски художник от епохата на барока, познава се по екстравагантния си жанр, който акцентира подвижността, жизнеността, цветовете и чувствеността по един мощен и запаметяващ се метод.

Във времето на контрареформацията той рисува олтари, портрети, пейзажи и исторически картини с митологични, религиозни и алегорични сюжети. Неговото творчество съчетава традициите на реализма с достиженията на венецианската школа.

Огюст Роден (1840-1917)

Наред с художниците, доста майстори на скулптурата оставят забележителни творби, разкриващи гения им на създатели с големи благоприятни условия. Световноизвестният френски ваятел Огюст Роден е заслужен правоприемник на Микеланджело. Един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство. През 1875 година едно пътешестване до Италия и запознаване с творбите на Микеланджело въодушевява Роден да сътвори статуята Бронзовият век.

Признание за гения си получава, когато страната изплаща две негови скулптури Следва поръчка от френското държавно управление за направата на огромен скулптурен портал и самопризнание за един безконечен талант.

Донатело (1386-1466)

Донато ди Николо ди Бето Барди е останал в историята на изкуството като Донатело. Става въпрос за един от най-великите италиански скулптори от епохата на ранния Ренесанс, който е и учредител на самостоятелното скулптурно изображение.

Учи се в класа на майстора живописец и ваятел Бичи ди Лоренцо, като употребява мощно застъпничество, това на богатия флорентински банкер Мартели. За довеждане докрай на своето художествено обучение той прекарва 2 или 3 години в Рим дружно с известния проектант Брунелески. Една от неговите първи произведения е орелеф от дребнозърнест камък, изобразяващ Благовещение.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР