Изкуството притежава неограничената възможност с помощта на различни изразни средства

...
Изкуството притежава неограничената възможност с помощта на различни изразни средства
Коментари Харесай

Уникална арт инсталация с научно значение

Изкуството има неограничената опция благодарение на разнообразни изразни средства да окаже в пъти по-силно въздействие и да ни накара съществено да се замислим, в сравнение с изречените или написани думи. А създателите постоянно желаят да ни кажат нещо с творбите си, без значение дали споделят персонално мнение или проблем с публично значение.
 Джулиана Нотари, Дива, солидната статуя на вагина и безредици в Бразилия
Вагината, която Бразилия не съумя да скрие от света

И каква е концепцията на нейната авторка

Прочутият нидерландски художник Даан Роусхарде и необикновен визионер има вяра, че хубостта е най-мощният тласък за разбиране на смяната. Според него единствено размишленията върху бъдещето във връзка с изменението на климата, заболяванията и пренаселеността не са продуктивни.

Ето за какво моли за предприемане на съответни дейности и самият той го прави по извънредно хубав и ангажиращ вниманието метод.

В продължение на няколко седмици високотехнологичната му LED апаратура GROW трансформира необятното поле от от 20 000 квадратни метра, посадено с праз лук, в нидерландската провинция Флеволанд, в приказна нощна симфония от алена и синя светлина.

Идеята му не е просто да сътвори невероятна образна картина, а да покаже по какъв начин съчетанието от изкуство и просвета може да помогне за едно стабилно земеделие.

Всичко стартира с въпроса " Какво е бъдещето на храната? ", на който Роусехарде дълго търси отговор.

Ето за какво, преди да сътвори инсталацията си, художникът влиза в дебрите на науката за производството на храни благодарение на Университета за проучвания Вагенинген. Той се концентрира върху фотобиологичната технология на осветлението, а терминът " светлинни предписания " е измежду най-често използваните по време на полемиките му с учените.
 Снимка 520504

И по този начин след две години, прекарани в проучвания и опити, част от програмата Rabobank, Даан създава своята " светлинна рецепта ", или инсталацията GROW. Включва алената и синята светлина, тъй като усъвършенстват растежа на растенията, като ускоряват техния метаболизъм, и UV светлина, която ги прави по-устойчиви към вредители и заболявания. Именно последната има капацитета и да понижи потреблението на пестициди с 50%.
 Снимка 520505

И до момента в който алената и синята светлина се употребяват от известно време в някои оранжерии, UV светлината е нова технология. А комбинираното им приложение навън, е коренно предложение и крайната цел на Даан, в действителност.

Планът на създателя и основаното в Ротердам студио Studio Roosegaarde обаче е надалеч по-амбициозен и надвишава границите на родината му.

Даан си е сложил за цел невероятната му апаратура GROW да обиколи 40 страни и благодарение на дезинфекциращата мощ на UV светлината да отстрани COVID-19 в обществените пространства за идващия си план.

И това е идващият му план, който ще се споделя Urban Sun, прецизират от Yatzer.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР