Изкуственият интелект все повече започва да ни звучи като дистопия ...

Изкуственият интелект все повече започва да ни звучи като дистопия

Приложението, което изтрива индийския акцент в колцентровете

Изкуственият разсъдък от ден на ден стартира да ни звучи като дистопия - той разпознава лица, гласове, мимики и жестове, даже, както твърди Илон Мъск за неговия робот - страсти и настроения.

Сега един стартъп от Силициевата котловина на име Sanas отива още крачка напред към антиутопията и основава неестествен разсъдък, който трансформира британска тирада с акцент в равен диалект без грам акцент.

Приложението е ориентирано към чиновниците на колцентрове, които постоянно са от страни като Перу, Аржентина, Бразилия и най-много Индия.

Първите проби на изкуствения разсъдък се организират точно с индийци.

Както е показано и на уеб страницата на Sanas, потребителите могат " да чуят магията " и да видят по какъв начин гласът на индиец от колцентър зазвучава като тирада на чист американец.

Платформата за момента предлага демо версия на изкуствения си разсъдък, посредством която всеки може да се убеди по какъв начин звучи речта му с и без Sanas.

В проява пред изданието Motherboard изпълнителният шеф на стартъпа Маси Сариманд демонстрира по какъв начин се обажда на чиновник в Индия и в началото беседва с него без софтуера. След това превключва към Sanas и индиецът стартира да звучи като американец.

Трябва да се означи, че обработеният глас звучи много механично и звучи по този начин, като че ли машина диктува текст, само че все отново говорът е неоспоримо понятен и без акцент. Sanas дефинират изкуствения си разсъдък като " напасване на акценти " и акцентират, че софтуерът им има за цел само да улесни интернационалните компании.

" Приложението ни усилва разбирането с 31% и потребителско преживяване - с 21% ", показват от стартъпа.

Оттам прецизират още, че с изключение на американски, изкуственият разсъдък ще предлага и други акценти, въпреки че за момента налична е единствено демонстрацията с индийския чиновник. Sanas също по този начин считат, че творението им ще даде повече независимост на служащите в интернационалните компании.

До момента компанията е получила 32 млн. $ финансиране от искащи да влагат точно в сходно приложение.

Годината обаче е 2022-ра и няма по какъв начин да се мине и без обвинявания в расизъм и дискриминация. Според някои превръщането на гласове с акцент в такива без е опит индийци и други чиновници да стартират да звучат " по-бели ", в сравнение с са в действителност.

Пред " Би Би Си " от Sanas декларират, че няма и намек за дискриминация в изкуствения им разсъдък. Нещо повече, и четиримата съоснователи на стартъпа са емигранти в Съединени американски щати, като двама от тях са индийци. Те се въодушевяват за софтуера си от техен другар, на който се постанова да се прибере в Никарагуа, с цел да устоя родителите си.

Там мъжът стартира работа в колцентър, само че е уволнен едвам след три месеца точно поради мощния си акцент, когато приказва британски.

Ашли Ейнсли, съосновател на организацията Color in Tech, не е склонен, че Sanas ще спомогне на хора като мъжа от Никарагуа. Вместо това съгласно него би трябвало да се внушава повече схващане и приемливост към тези чиновници, които приказват британски с лек или по-силен акцент.

" Трябва ли да сме по-толерантни към другите акценти? Абсолютно да! ", декларира Ейнсли.

Много от работещите в колцентрове обаче считат, че концепцията на Sanas е по-скоро добра. Пред " Би Би Си " те споделят, че ще им е от изгода да звучат " по-американски " и също по този начин да имат някакъв коректив на правоговора си.

" Трудно е да внимаваш и за граматиката, и за акцента ", признава един от тези чиновници в диалог с медията.

Източник: webcafe.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg