Изкуственият интелект вече взима решения, които променят живота на хората

...
Изкуственият интелект вече взима решения, които променят живота на хората
Коментари Харесай

Когато алгоритми наемат и уволняват служители


Изкуственият разсъдък към този момент взима решения, които трансформират живота на хората на работното им място
(снимка: CC0 Public Domain)

Британският Конгрес на профсъюзите (TUC) предизвести за събитие, което той дефинира като „ големи пропуски ” в трудовото законодателство на Обединеното кралство по отношение на потреблението на изкуствен интелект по време на работа. TUC съобщи, че са нужни напълно нови правни отбрани във времената, когато служащите могат да бъдат „ наемани и уволнявани от логаритми ” .

Подобна мярка е нужна на всички места, където автоматизацията оказва помощ в ръководството на личния състав. Сред измененията, към които английската организация приканва, е законното право всяко „ високорисково ” решение да бъде ревизирано от човек.

Генералният секретар на TUC Франсис О’Грейди споделя, представен от, че потреблението на AI по време на работа е огромен кръстопът. „ Изкуственият разсъдък на работното място може да се употребява за възстановяване на продуктивността и трудовия живот. Но той към този момент се употребява и за взимане на решения, които трансформират живота на хората на работното им място – решения като кой да бъде нает и кой – уволнен ”, предизвестява О’Грейди.

По неговите думи, „ без обективни правила потреблението на изкуствен интелект по време на работа може да докара до широкоразпространена дискриминация и незаслужено отношение ”.„

Много компании към този момент употребяват автоматизирани системи за взимане на решения за елементарни работни задания. Например, Uber разпорежда на водачите си задания за шофиране автоматизирано, посредством компютър, а за Amazon е известно, че употребява системи за наблюдаване посредством AI, с цел да следи активността на личния състав си в складовете си. Това са единствено най-известните образци, само че има и други.
още по тематиката
Освен това доста бизнеси към този момент употребяват автоматизирана система без какъвто и да било човешки контрол на първия стадий от процеса на наемане, с цел да „ пресеят ” и стеснят набора от претенденти.

Но защото AI става все по-усъвършенстван, нараства и опасението, че скоро ще му бъдат поверявани и надалеч по-сериозни, високорискови решения, като да вземем за пример разбор на индикаторите за успеваемост, определянето на това кои чиновници заслужават покачване и кои служащи е по-добре да бъдат освободени.

Това може да се случи даже в случай че системата с неестествен разсъдък е под прочут човешки контрол, предизвестява отчет на TUC – с помощта на автоматизираното взимане на решения.

„ Човек може да се заеме с някаква официална задача, като да вземем за пример да прегледа документ, само че човешката интервенция в решението е минимална в този случай ”, пишат създателите. „ Понякога вземането на решения от индивида е значително илюзорно, да вземем за пример когато човек в последна сметка единствено официално потвърждава… предлагането, генерирано от машината ”.

Докладът на TUC, направен благодарение на юристи по трудовите права и компанията AI Law Consultancy, твърди, че законодателството би трябвало да влезе в крайник с бързия прогрес в изкуствения разсъдък през последните години. Съюзният орган приканва за:

Дискриминацията посредством логаритми е добре документирана през последните години, постоянно като несъзнателен непряк резултат от потреблението на системи, които не регистрират расовите пристрастия. Един от най-известните образци е в технологията за различаване на лица, която в предишното е била подготвена да разпознава белите лица по-лесно от тези от други раси.

Подобни проблеми наскоро накараха IBM да изостави някои от плановете си във връзка с технологията за различаване на лица, определяйки я като „ пристрастна ”.

TUC показва също някои скорошни известия от водачи на доставки за Uber Eats, които настояват, че са били уволнени, откакто софтуерът за различаване на лица не е съумял да ги разпознае. Това докара до такава степен, че водачи със 100% рейтинг и хиляди изрядно изпълнени доставки бяха уволнени, тъй като не са разпознати по лице. Uber отхвърля това, казвайки, че в процеса постоянно е включен човешки обзор, преди дадени водачи да бъдат отстранени от платформата.

Авторите на отчета за TUC, Робин Алън и Дий Мастърс от адвокатска адвокатска фирма Cloisters, обявиха, че до момента в който AI несъмнено може да бъде от изгода, то „ употребен по неверен метод, може да бъде извънредно рисков ”.

„ Вече е реалност, че значими решения се взимат от машини ”, обявиха Алън и Мастърс в взаимно изказване. „ Отчетността, прозрачността и точността би трябвало да бъдат обезпечени от правната система посредством деликатно направените правни промени. Има ясни граници, които не би трябвало да се пресичат, с цел да не се обезчовечи работата ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР