Изкуственият интелект вече има много различни и нестандартни, а понякога

...
Изкуственият интелект вече има много различни и нестандартни, а понякога
Коментари Харесай

Не подценявай интелекта ми

Изкуственият разсъдък към този момент има доста разнообразни и ексцентрични, а от време на време даже занимателни приложения. Но остава отворен въпросът до каква степен те са мотив за терзание или оптимизъм в бъдеще

[Shutterstock] Още по тематиката
Кратка история на Стивън Хокинг

Един разум, който се опита да разбере Вселената, направи ни по-знаещи и по пътя се трансформира в Оракул
15 мар 2018
4+1 | Как Гугъл ще употребява изкуствения разсъдък, какъв брой близо е 5G технологията и ще работим ли по-малко

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
25 фев 2018 Нека си поговорим за изкуствения разсъдък (AI). Отново. Тази сложна за пояснение технология, която разделя някои от най-големите мозъци на нашето време. Вече починалият Стивън Хокинг и други огромни имена като Илън Мъск и Стив Возняк считат, че изкуственият разсъдък може да докара до края на човечеството. Десетки хиляди стартъпи и софтуерни компании по света обаче ни убеждават, че няма от какво да се плашим: технологията е тук, с цел да направи живота ни по-добър, да използваме времето си за по-малко банални действия и да имаме повече време за приятните неща в живота.

Изкуственият разсъдък ще бъде съществена тематика по време на тазгодишната софтуерна конференция DIGITALK, проведена от " Капитал " и LAUNCHub Ventures, която ще се организира на 31 май и 1 юни в Sofia Event Center. Редица бизнесмени (сред които Макс Аморделуцо от екипа на Amazon Alexa, шефът по инженерно развиване в Pinterest Людо Антонов, изпълнителният шеф по технологиите на цифровата организация R/GA Костав Батачария и доста други) ще приказват по тематиката, която става все по-трудна за отбягване, само че и все по-интересна за разискване.

Изкуственият разсъдък към този момент има доста разнообразни и ексцентрични, а от време на време даже занимателни приложения. Но остава отворен въпросът до каква степен те са мотив за терзание или оптимизъм за бъдещето. Ето три от тях:

Интервю за работа? Поговорете си с тази машина

По-рано през тази година 27-годишната американка Сара от Охайо стартира да си търси работа. Тя съумява да стигне до изявление за място в маркетингова компания. Работодателят й споделя, че би трябвало да се приготви " като за изявление по Skype ". Ето за какво Сара следва инструкциите от уеб страницата на компанията, приготвя уместно облекло за онлайн изявлението и обезпечава положително осветяване, тъй че индивидът против нея да я вижда добре. За нейна изненада обаче човек няма. Компанията употребява програмата HireVue – платформа за изявленията, чиято работа е да взема решение дали претендентите от отсрещната страна са верните за дадена позиция.

" Беше в действителност необичайно. Сякаш говорех в нищото ", споделя Сара пред CNBC. На процедура изявлението протича по следния метод – платформата задава въпроси на Сара, тя дава отговор и машината проучва държанието й. В последна сметка кариерното развиване на американката се взема решение от серия логаритми. " Обичайно имаме малко време за лек прелиминарен диалог, само че тук нямаше нещо такова. Нямаш време, с цел да се почувстваш квалифициран ", споделя още тя. В последна сметка всичко завършва добре – Сара е назначена.

Според неотдавнашен отчет на Glassdoor към 38% от американците възнамеряват през тази година да се опитат да си намерят нова работа. Много от тях обаче могат да останат учудени от интервютата, просто тъй като от ден на ден работодатели залагат на платформи като HireVue. Основните аргументи са две – икономисване на разноски, както и доста по-лесно задаване на комфортни критерии.

Друг отчет, този път на Deloitte, сочи, че 33% от работодателите към този момент употребяват някаква форма на изкуствен интелект при наемането на нови хора. Предвид рекордно ниската безработица в Съединени американски щати фирмите желаят да са сигурни, че ще съумеят да намерят най-хубавите хора за съответната позиция – като в това време спестят пари, HR личен състав и време.

Тази история е единствено за теб

Джеймс Райън, езиковед, трансформирал се в програмист, желае да подари нещо на потребителите: история, която е особено за тях, която никой различен не е чувал и никой различен може и да не чуе. Това е концепцията зад Sheldon County – подкаст, основан от Райън и основан върху изкуствения разсъдък. Всеки път той споделя друга история, разрастваща се в измисления американски град Шелдън каунти. Чрез написването на инцидентно число първоначално платформата на Райън основава история, движена от разнородни герои, връзки, изменничества, даже убийства. Или най-малко това е концепцията – за момента не всички истории от Sheldon County могат да се нарекат 100% разумни. Тези, които са, са свободни за слушане в Soundcloud.

Проектът е напълно на Джеймс Райън, който към момента работи интензивно по него и желае скоро да бъде сигурен, че всеки ще може да получи своя персонализиран подкаст на момента. " В момента работя по общата идея ", разяснява Райън пред The Verge. " След това би трябвало да стартира дисертацията си. " Или другояче казано – има още доста работа по плана, само че към този момент е ясно, че той е изпълним.

Sheldon County ни дава опция да погледнем в бъдещето, когато многочислените благоприятни условия за развлечение в интернет ще станат безкрайни. Подобно на милионите други планове, свързани с AI, и Sheldon County е ориентиран към това да спести време на доста хора – като отстрани търсенето на подкаст за слушане, роман за четене или клипове за гледане на връщане от работа – просто човек си пуска персонализиран роман, изработен напълно за него, като знае, че никой различен няма да го чуе.

Спри грешките, преди да са се появили

Малко почитатели са толкоз взискателни, колкото феновете на видеоигрите. Всяка платформа си има своите проблеми, така наречен бъгове, които в последна сметка могат да се отразят пагубно на продажбите или даже на цялостната известност на основателя. Ubisoft, един от най-големите гейминг разработчици в света, има решение и то е обвързвано с изкуствения разсъдък. На годишната си конференция на разработчиците, извършена в Монреал, френската компания сподели своя нов AI помощник Commit Assistant. Целта му е да хваща бъговете още преди те да са се трансформирали в код. По този метод Ubisoft желае да спести време на своите чиновници, както и да редуцира до най-малко грешките в една игра преди нейното стартиране.

" Подобно на доста други положителни хрумвания и тук се чудим по какъв начин не сме се сетили за това от дълго време ", разяснява Ив Жакие, водач на La Forge, R&D звеното на Ubisoft в Монреал. La Forge работи с локални университети, с цел да е постоянно в крайник с всичко в областта на изкуствения разсъдък – освен в гейминг промишлеността, само че и в други браншове. В момента Commit Assistant разполага с библиотека от над 10 години писане на код от страна на софтуерните инженери на Ubisoft. Чрез тези данни асистентът би трябвало да наблюдава къде исторически са правени най-вече неточности, къде е имало най-вече корекции и къде един инженер има максимален късмет да напише код, носещ в себе си сходен бъг.

" Става дума за съпоставяне на редица кодове от предишното, унищожаване на грешките, довели до бъгове, и намирането на метод да създадем този свръхизкуствен разсъдък за програмисти ", разяснява Жакие.

Освен време Ubisoft се надява, че Commit Assistant ще спести на компанията и доста пари. Намирането и отстраняването на бъгове е един от най-интензивните аспекти от основаването на една игра. Според данни на компанията елиминирането на бъгове посредством големи софтуерни екипи дърпа към 70% от разноските на разработчика. Елиминирането на едни разходи обаче ще докара до други – събирането на големи количества данни и зареждането на изкуствения разсъдък ще увеличи и сметките на компанията. Разбира се, съществува и безконечният AI проблем – доста хора могат в един миг да се окажат без работа, макар че са прекарали живота си точно в подготовка за " специалностите на бъдещето ".

До 2 април билетите за най-голямото софтуерно събитие, ориентирано към бизнеса, са на специфична early bird цена. Научи повече за лекторите и програмата на Digitalk 2018 и купи своя билет на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon/.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР