Изкуственият интелект се справя все по-добре в разбирането на естествен

...
Изкуственият интелект се справя все по-добре в разбирането на естествен
Коментари Харесай

AI на Microsoft разбира естествен език по-добре от човек


Изкуственият разсъдък се оправя все по-добре в разбирането на натурален език
(снимка: CC0 Public Domain)

Алгоритъ мът за схващане на натурален език Microsoft DeBERTa превъзхожда човешките благоприятни условия в един от най-сложните проби за оценка на сходни логаритми – SuperGLUE.

Към момента AI софтуерът на Microsoft за схващане на натурален език (Natural Language Understanding, NLU) заема първо място в рейтинга с резултат от 90,3 точки, до момента в който междинната стойност на човешките благоприятни условия е 89,8 бала, компанията. SuperGLUE включва голям брой задания, които са създадени за оценка на качествата AI-модели да разпознават и схващат естествения език. Например, да дават верен отговор на въпрос въз основата на прочетен абзац, да дефинират вярно се употребяват многозначни (полисемантични) думи в избран подтекст и други

Тестът е създаден от група откриватели през 2019 година. Когато беше показан SuperGLUE, разликата сред най-добре представящия се AI модел и индивида в класацията възлизаше на близо 20 точки. За да реализира настоящия резултат от 90,3 точки, DeBERTa получи огромна актуализация на архитектурата: в този момент тя се състои от 48 пласта и има 1,5 милиарда параметъра.

Microsoft възнамерява да направи AI модела и неговия първоначален код обществени. В допълнение, DeBERTa ще бъде интегриран в идната версия на Тюринг модела на Microsoft (Turing NLRv4). Той се употребява в артикули на Microsoft като Bing, Office, Dynamics и Azure Cognitive Services за възстановяване на взаимоотношението с чат ботове, генериране на препоръки и отговори на въпроси, търсене, автоматизиране на поддръжката на клиенти, основаване на наличие и други задания в интерес на стотици милиони консуматори.
още по тематиката
За разлика от други модели, DeBERTa взема поради освен смисъла на думите, само че и техните позиции и функции. Например, в изречението „ нов магазин, отворен до новия мол ” (a new store opened beside the new mall), логаритъмът може да разбере, че думите „ магазин ” и „ мол ” („ търговски център ”) играят разнообразни синтактични функции.

Освен това логаритъмът е в положение да дефинира зависимостта на думите една от друга. Например, DeBERTa схваща, че връзката сред думите „ надълбоко ” и „ учене ” е доста по-силна, когато те са един до друг (терминът „ надълбоко образование ”), в сравнение с когато се появяват в разнообразни фрази.

Въпреки че DeBERTa превъзхожда човешкото показване в теста SuperGLUE, това не значи, че AI моделът е достигнал равнището на човек в разбирането на естествения език. За разлика от машините, хората умеят да употребяват знанията, добити преди този момент при осъществяването на разнообразни задания, за решение на нови – това се назовава композиционно резюме. Следователно, макар обещаващите резултати от теста на DeBERTa, нужни са спомагателни проучвания, с цел да се развие това умеене в модела.

Microsoft работи интензивно за възстановяване на технологиите за изкуствен интелект. През октомври 2020 година компанията показа напредничав логаритъм за изкуствен интелект, който автоматизирано генерира надписи за изображения, които в доста случаи се оказват по-точни от написаните от хората. Това ще направи продуктите и услугите на Microsoft още по-приобщаващи и налични за повече консуматори.

На първо място, автоматизираното изложение оказва помощ на хората със зрителни увреждания при работа с документи или уеб страници, а също по този начин разрешава достъп до наличието на всяко изображение, да вземем за пример при търсене или подготовка на презентации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР