Изкуственият интелект се развива ускорено и започна да тревожи регулаторите(снимка:

...
Коментари Харесай

ЕС обмисля закон за изкуствения интелект


Изкуственият разсъдък се развива ускорено и стартира да тревожи регулаторите
(снимка: CC0 Public Domain)

Бързото нахлуване на изкуствения разсъдък в разнообразни сфери на човешката активност и непредвидимите последствия от това подтикнаха управляващите в Европейския съюз да се замислят за въвеждане на стандарти и разпореждания в опит да контролират създаването, внедряването и потреблението на AI.

В Брюксел към този момент се разисква закон за изкуствения разсъдък, който да понижи рисковете, подбудени от разнообразни модели на AI, заяви през седмицата европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, представен от Ройтерс. Това обаче породи опасения, че документът ще забави развиването на високотехнологичната промишленост.

Само два месеца след дебюта си, ChatGPT – AI модел, кадърен да генерира публикации, есета, вицове и даже лирика – доближи 100 милиона консуматори и беше приет за най-бързо разрастващата се услуга в историята. Възможностите му породиха опасения, че платформата може да се употребява за плагиатство и измами, а контрааргументът, че приказваме за огромен софтуерен скок, не анулира страховете.
още по темата
Според еврокомисаря Тиери Бретон, това акцентира нуждата от създаване на интернационален стандарт за AI промишлеността, самодейност, която към този момент се разисква в Брюксел.

Съгласно настоящото законодателство на Европейски Съюз, ChatGPT се смята за AI система с общо предопределение – тя може да се употребява за разнообразни цели, в това число високорискови задания като инспекция на претенденти за работа или оценка на кредитоспособността. Според господин Бретон, разработчикът на чатбота, компанията OpenAI, би трябвало да покаже на сътрудниците си по какъв начин би трябвало да се съблюдават законовите условия във връзка с изкуствения разсъдък.

В промишлеността сходна самодейност се възприема с нараснало внимание: някои планове могат да бъдат класифицирани като високорискови, което ще докара до по-строги условия и по-високи разноски. В изследване на applyAI, над половината (51%) от интервюираните считат, че приемането на закон за изкуствения разсъдък ще забави развиването на промишлеността.

Но Тиери Бретон упорства, че обществеността би трябвало да бъде осведомена с рисковете, свързани с AI – като пристрастна или неточна информация и нарушени авторски права на материалите, употребявани за образование на модели. Законодателите в Европейски Съюз ще обсъдят всички тези аспекти на изкуствения разсъдък.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР