Изкуственият интелект помага за откриване на различни типове множествена склероза(снимка:

...
Изкуственият интелект помага за откриване на различни типове множествена склероза(снимка:
Коментари Харесай

AI идентифицира три подтипа множествена склероза


Изкуственият разсъдък оказва помощ за разкриване на разнообразни видове множествена склероза
(снимка: CC0 Public Domain)

Може би учените са разпознали няколко разнообразни типа множествена склероза (МС), което, в случай че се окаже правилно, ще е първото до момента категоризиране на разновидностите на болестта.

Екип откриватели от Лондонския академични лицей (UCL) е обучил логаритъм с изкуствен интелект посредством огромен набор от ЯМР фотоси на мозъците на пациенти с Министерски съвет и е разкрил няколко типажа според от това кои области на мозъка биват наранени. Това може да докара до по-целенасочени способи на лекуване на Министерски съвет.

Множествената склероза е автоимуно заболяване, при което имунната система нападна миелиновата обвивка на нервите – мастната тъкан, която обгръща всеки от тях. Миелинът работи сходно на изолацията на електрическите кабели. Когато бъде повреден, сигналите на нервната система могат да „ дават на късо ”. Проявленията варират от мускулна уязвимост, конвулсии и изтръпване до проблеми с салдото и координацията.

В момента Министерски съвет се класифицира в четири вида. Те обаче са дефинирани по-скоро от стадия на развиване на болестта – едните са по-ранни етапи, другите са по-напреднали положения. Проблемът с тази категоризация е, че тя касае интервала на развиване, а не другите вариации от позиция на засягането на мозъка. Затова категоризацията не е изключително потребна за намирането на разновидности за лекуване.

В новото откривателите са потърсили други равнини на типизиране на болестта. Екипът е основал AI-инструмент, наименуван „ Subtype and Stage Inference ” (SuStaIn), с цел да работи върху ЯМР фотоси от сканирането на мозъците на 6 322 пациенти с Министерски съвет. Изкуственият разсъдък е разкрил три „ разновидности ” на Министерски съвет, които по-късно учените назовават „ воден от кортекса ”, „ воден от естественото бяло вещество ” и „ водени от лезии ”. Тези имена се основават на това къде и какъв вид аномалии се появяват най-рано.
още по тематиката
„ В момента Министерски съвет се класифицира съгласно прогресията на болестта, основавайки се на признаците на пациента; не се разчита директно на главната биология на болестта и затова това не може да помогне на лекарите при избора на вярното лекуване ”, споделя доктор Арман Ешаги, водещ създател на проучването.

„ Тук използвахме изкуствен интелект и зададохме въпроса: може ли AI да откри подтипове на Министерски съвет, които следват избран модел на мозъчните изображения? Нашият AI разкри три подтипа Министерски съвет, които се дефинират от патологичните аномалии, следени при мозъчните изображения ”, споделя доктор Ешаги.

След това откривателите предиздвикали синтетичния разум да поработи върху спомагателни 3068 ЯМР изображения, с цел да потърси повече трендове и особености. От данните екипът съумял да разпознае разнообразни характерности, които се явяват трайни трендове – да вземем за пример при Министерски съвет, водена от лезии, има максимален риск от бързо напредване на увреждането.

Въоръжени с тази информация, медицинските експерти вероятно биха могли да диагностицират по-добре пациентите и да намерят по-добре фокусирани способи на лекуване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР