Изкуственият интелект не трябва да заменя собствените ни мислиВиртуалните помощници

...
Изкуственият интелект не трябва да заменя собствените ни мислиВиртуалните помощници
Коментари Харесай

Хората искат AI да им служи, но да не става като тях

Изкуственият разсъдък не би трябвало да заменя личните ни мисли

Виртуалните помощници не би трябвало да получават прекомерно човешки образ, считат интервюирани

Какво мислят хората за неестествен ия разсъдък, роботика та и цифровите технологии? На този въпрос се пробва да отговори анкета, извършена от уредниците на панаира „ Електроника 2018 ”, който ще се състои от 13 до 16 ноември в Мюнхен.

Анкетата измежду 7000 души, представители на разнообразни групи от популацията, в Съединени американски щати, Китай, Япония, Германия, Франция, Англия и Италия, дава забавни резултати – някои предвидими, само че други изцяло непредвидени.

На първо място, 81% от потребителите по света желаят „ електронните устройства на бъдещето ” да улеснят живота им. В същото време 71% са на мнение, че изкуственият разсъдък не би трябвало да размени личните им мисловни процеси.
още по тематиката
Концепцията за гласов надзор, въплътена във виртуалните асистенти, получава самопризнание от потребителите: 60% % от интервюираните избират да имат електронни устройства, които могат да влизат в разговор с хората.

Най-голям възторг по отношение на гласовата връзка с устройствата се следи при китайските консуматори (85%). Сред американците, 68% избират подобен интерфейс, а измежду италианците – 66%. В същото време 17% от потребителите по света изрично се опълчват на концепцията за „ говореща електроника ”.

Интересен е също по този начин консенсусът измежду потребителите, че цифровите помощници не би трябвало да са прекомерно „ човешки ” – или, с други думи, умни, чувствителни и прочувствени. 72% считат, че роботите с изкуствен интелект би трябвало да останат добре разпознаваеми като машини.

За потреблението на роботи с изкуствен интелект за самообразование се застъпват 72% от интервюираните. Също толкоз хора биха желали да получават поддръжка от роботите при вземането на решения.

Налице е обаче разминаване по въпроса дали машината би трябвало да разпознава човешките усеща и да реагира на тях. В Япония и европейските страни единствено половината от интервюираните са подкрепили сходна вероятност, до момента в който в Съединени американски щати за нея се застъпват 60%, а позитивен отговор на този въпрос в Китай дават 85% от респондентите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР