Изкуствен интелект ще позволи на пожарникарите да избегнат рискове за

...
Изкуствен интелект ще позволи на пожарникарите да избегнат рискове за
Коментари Харесай

AI система предупреждава за лумване на пожар


Изкуствен разсъдък ще разреши на пожарникарите да избегнат опасности за живота си
(снимка: NIST)

Лумването на пожар е доста рисково събитие, при което всички открити горими материали в дадена затворена зона съвсем по едно и също време се възпламеняват. Благодарение на нова система, основана на изкуствен интелект (AI), пожарникарите ще могат да получават предизвестия, когато идното пламване е неизбежно и би трябвало да се изтеглят.

Обикновено лумването се случва, когато пожарът докара до повишаване на температурата в затворено пространство до към 593ºC – това е приблизителната температура на самозапалване на най-често употребяваните органични материали. В резултат на това, те ненадейно пламват и отделят запалими газове. Възпламеняването се случва почти едновременно, даже в случай че материалите не са били в директен контакт с пламъка.

Излишно е да се загатва, че пожарникарите не би трябвало да са в горящата постройка, когато настъпи миг на пламване. Като се имат поради хаосът и лимитираната видимост в горящите структури, за експертите може да е мъчно да виждат забележимите предупредителни знаци за идното пламване. Вярно, че доста здания са оборудвани с топлинни датчици, само че устройствата нормално стопират да работят при температура към 150ºC.

Ето къде може да се намеси P-Flash – „ Модел за прогнозиране за пламване ”. Проектиран от учени в американския (NIST), методът употребява логаритми за машинно образование, подготвени посредством 4033 разнообразни компютърни симулации на пламнал дом с три спални, едноетажен, в жанр „ ранчо ”. В множеството щати на Съединени американски щати това е най-често срещаният вид къща.
още по тематиката
P-Flash дава 86% акуратност при прогнозиране на лумвания една минута преди да се случат. Освен това, когато е по-малко прецизен, нормално ги предсказва за по-рано… което явно е по-добре, в сравнение с да ги предсказва за по-късно.

Системата е тествана и с действителни данни от 13 действителни пожара, които са съзнателно запалени в тестова еднофамилна къща. P-Flash остава прецизен в случаите, когато огънят произлиза от открита зона като дневната, само че е доста по-малко прецизен, когато пожарът е почнал в затворени пространства. Това може да се дължи на обстоятелството, че когато пожарите в началото „ се задържат ” в такива пространства, температурите се покачват непредсказуемо.

Въпреки този минус, учените считат, че откакто бъде доразвит, P-Flash въпреки всичко ще може да се трансформира в скъп инструмент при гасенето на пожари. Като комбинира данните на топлинните сензори в домовете в действително време с информация за променливи като неговите строителни материали, системата може да издава предизвестия за пожарникарите, които другояче може да не са наясно, че следва лумването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР