Изкуствен интелект помага в прогнозирането на изхода от Covid инфекция

...
Изкуствен интелект помага в прогнозирането на изхода от Covid инфекция
Коментари Харесай


Изкуствен интелект помага в прогнозиранет


Изкуствен разсъдък оказва помощ в прогнозирането на изхода от Covid зараза на база кръвен тест
(снимка: CC0 Public Domain)

Алгоритъм за изкуствен интелект може да предскаже вероятността за оцеляване на сериозно болен от Covid-19 пациент на база една-единствена кръвна проба.

Системата стъпва на формула за машинно самообразование, употребявайки избрани протеини в кръвната плазма, с цел да предвижда вероятността пациентът да преживее инфекцията, седмици преди изхода от боледуването.

Информацията за AI системата беше оповестена тази седмица в списанието с отворен достъп PLOS Digital. Статията е от Флориан Курт и Маркус Ралсер от Charité – Universitätsmedizin Berlin, Германия, и техни сътрудници, заяви.

Здравните организации по света се борят за живота на огромен брой тежко заболели пациенти с Covid-19, които се нуждаят от специфична здравна помощ, изключително в случай че са разпознати като изложени на висок риск. Клинично откритите практики за оценка на риска в интензивната медицина, като SOFA или APACHE II, се характеризират с „ лимитирана надеждност ” при на бъдещите резултати от боледуване от ковид.
още по темата
В своето изследване откривателите са изследвали равнищата на 321 протеина в кръвни проби, взети в 349 времеви точки от 50 сериозно заболели пациенти с Covid-19, лекувани в два самостоятелни здравни центъра в Германия и Австрия. Използван е метод за машинно самообразование за намиране на асоциации сред измерените протеини и преживяемостта на пациента.

15 от пациентите в извадката са починали; междинното време от приемането в болница до гибелта е 28 дни. За оживелите пациенти междинното време на хоспитализация е 63 дни.

Изследователите са открили 14 протеина, които с течение на времето се трансформират в противоположни направления при пациентите, които оцеляват, спрямо пациентите, които не оцеляват при интензивното лекуване. След това екипът създал модел на за прогнозиране на преживяемостта въз основа на измерването на съответните протеини в единична времева точка.

Учените тествали модела върху самостоятелна валидираща група от 24 сериозно заболели пациенти с Covid-19. Моделът в последна сметка е показал висока дарба за предсказание за тази извадка, като вярно е планувал резултата за 18 от 19 оживели пациенти и 5 от 5 умряли пациенти.

Изследователите заключават, че кръвните проби за дадените протеини, в случай че са валидирани посредством по-големи извадки, могат да бъдат потребни както за идентифициране на пациентите с най-голям риск от смъртност, по този начин и за тестване дали обещано лекуване трансформира плануваната траектория на обособен пациент.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР