Изкупните цени на млякото са обидно ниски за фермерите, според

...
Изкупните цени на млякото са обидно ниски за фермерите, според
Коментари Харесай

Собственик на мандра: От 10 г. в България се преработва полуфабрикат, носещ името "кашкавал"

Изкупните цени на млякото са обидно ниски за фермерите, съгласно Милкана Йорданова, ръководител на Националното съдружие " Планинско мляко " и съсобственик на мандра в смолянското село Смилян.

По думите ѝ е належащо да се вкара регулация на главните хранителни артикули в частта за Данък добавена стойност и комерсиалните надценки за тях, тъй че производителите на първични материали да получат по-справедливо възнаграждение за продуктите си.

Млекопроизводителите в планинските региони като Смолян са в доста комплицирана обстановка при продължаващата инфлация. Фермерите оцеляват все по-трудно и още веднъж ще бъдат най-дискриминирани във веригата, сподели Милкана Йорданова.

" Първо се посегна на цената на суровото мляко. Тези фермери, които го създават, са с пъти по-малко субсидирани, в сравнение с европейските ", разяснява тя и добави, че цена под 1 лев за литър мляко не би трябвало да има: " Дори и 1 лев е доста ниска цена. Дори и водата е по-скъпа ".

Тя счита, че в сходна комплицирана пазарна обстановка - с възходящи цени и повишаване на разноските на фермерите, би било обикновено страната да регламентира пределна стойност на надценките, които се образуват по пътя от мандрата до щанда в магазина.

" От цялата верига производителят получава минимум. Много са високи данъчните ставки на съществени хранителни артикули ", сподели Милкана Йорданова и счита, че наложително би трябвало да се махнат и така наречен нелоялни конкурентни практики, заяви БНР.

" От 10 години в България се преработва полуфабрикат, който идва от Западна Европа в замразено положение. После носи името " кашкавал ". Технологията е много по-различна от тази за производството на български кашкавал. Там нещата могат да се диференцират. Нека потребителят да има право на осведомен избор ", уточни Йорданова.

Това може да се стопира, като се задължат преработвателите в етикетите да отбележат наименованието на продукта и се запише цялостното наличие на продукта.

" Не сме се сблъсквали с сходна икономическа обстановка, както през последните 1-2 години. Но за нещата, които са в нашите ръце, недоумявам за какво не си помогнем ", означи Йорданова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР