Изключителното решение на общинарите в Балчик да не се ползват

...
Изключителното решение на общинарите в Балчик да не се ползват
Коментари Харесай

Напредък: Балчик вече не се страхува от 5G и позволи да се развива и при тях

Изключителното решение на общинарите в Балчик да не се употребяват от 5G преноса на данни към този момент е в историята.

Година, откакто изтече мораториумът върху построяването на 5G мрежа в Балчик, градът към този момент разполага с технологията, съобщи Българска национална телевизия.

През 2020 година Балчик стана първата община в България, която наложи мораториум върху построяването на 5G мрежа в града. В продължение на година там беше неразрешено да се употребява новата технология.

После с сходно решение ги последва северозападната община Мездра.

" Този мораториум го въведохме, с цел да си дадем време, с цел да оценим кое е повече – изгодите или вредите от излъчването на 5G, тъй като имаше огромни терзания в жителите. Тази една година, която изтече от времето на мораториума, нито инициативният комитет, нито други организации ни убедиха, че вредите са повече от изгодите ", съобщи Николай Колев, ръководител на Общински съвет – Балчик.

Днес мобилните оператори са изработили свои 5G мрежи в Балчик, които се употребяват от жителите и гостите на града. След приключване на мораториума градът е посетен от специалист, който е обяснил на хората вредите от 5G.

" В момента не мога да се сетя, само че пристигна доцент от Софийския университет, който опита да обясни вредите от излъчванията. Стигнахме до извода, че всички мрежи все още, и вълните излъчват също.

Не съумяха да ни убедят, че 5G ще вреди на популацията повече, в сравнение с ще бъдат изгодите в бъдеще ", казlа Николай Колев, представен от Българска национална телевизия.

Според общинския консултант Владимир Лафазански мораториумът върху 5G мрежата няма юридическа стойност.

" Според мен, няма смисъл да бъде обсъждана такава подписка от орган като Общинския съвет, тъй като той не може да сътвори документ със стойност. Дори да се одобри – какво от това? Той е едно благопожелание за нещо, което са си поискали жителите. Такъв мораториум няма никаква мощ ", уверен е той.

Управата на Балчик е безапелационна, че не трябва да се не разрешава 5G мрежата.

" Ние сме туристически град. Бъдещето е на непрекъснатата и огромна съгласуваност. В днешно време без интернет съгласуваност и мобилни връзки сме заникъде. Това надви, че една 5G мрежа ще даде по-добра съгласуваност на туристите, които посещават града, а нашето бъдеще е туризмът ", споделя ръководителят на общинарите Колев.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР