Изключително заможната саудитска фамилия Бин Ладен оцеля след атаките в

...
Изключително заможната саудитска фамилия Бин Ладен оцеля след атаките в
Коментари Харесай

Империята Бин Ладен преживя 11 септември, но рухна при МБС

Изключително заможната саудитска фамилия Бин Ладен оцеля след офанзивите в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година, като се отхвърли от " черната овца " Осама, погубен преди 10 години. Но благосъстоянието й се изпари през последните години с мълниеносния напредък на престолонаследника Мохамед бин Салман (МБС), написа ливанското издание L`Orient-Le Jour.

Компанията Бин Ладен, най-голямата строителна империя в Саудитска Арабия, учредена от бащата на Осама бин Ладен през 1931 година, натрупа благосъстоянието си в продължение на десетилетия с помощта на близостта си до кралското семейство. Но в този момент се дави в задължения. Държавата иззе управническия надзор от семейството Бин Ладен, построила огромна част от модерна Саудитска Арабия, като част от масирана антикорупционна акция, водена през 2017 година от МБС и необятно обсъждана като политическа чистка. " Бин Ладен претърпяха 11 септември, само че не можаха да оцелеят при МБС ", споделя член на семейството. Човек би си помислил тъкмо противоположното. "

70-годишният Бакр бин Ладен, някогашен ръководител на компанията и полубрат на Осама, е в ареста от ноември 2017 година Братята му Саад и Салех бяха в пандиза за известно време, без обществено да им бъдат повдигнати обвинявания. Правителството иззе каузи на тримата братя в компанията, възлизащ на 36,2%, съгласно формален документ. Властите също иззеха имущество, в това число вили, частни самолети и сбирка от първокласни коли, и не разрешиха на членовете на фамилията да пътуват в чужбина.

Безспорна преданост и благодарност

Мохамед, бащата на Осама, основава компанията, която прераства в многомилиардна империя с преференциални публични поръчки за създаване на дворци, университети, автомагистрали и джамии. Този йеменски преселник има повече от 50 деца от няколко съпруги.Семейство с благоприятни условия, което стана обект на интернационално внимание след атентатите през септември 2001 година в Съединени американски щати, проведени от Осама, създател на джихадистката мрежа Ал- Кайда. Семейството се отхвърли от него още през 1994 година поради неговата активност и не беше обезпокоявано от саудитската страна.

Компанията беше толкоз обвързана със саудитските владетели, че Бакр бин Ладен дълго време имаше непокътнато работно място в кралския двор. Той постоянно служеше като " банкомат " за членовете на кралското семейство.

" Дядо ми Мохамед бин Ладен и чичовците ми помогнаха за построяването на кралството и служиха на идващите крале като съществени сътрудници с безспорна преданост и благодарност. На тази специфична връзка беше комплициран край с идването на МБС ", споделя трето потомство потомък на семейството Бин Ладен.

Друго трагично събитие, също случило се на 11 септември, бележи позора на семейство Бин Ладен в личната им страна: фирмен кран се разрушава в Голямата джамия в Мека през 2015 година, убивайки повече от 100 души. Това е и годината на възкачването на трона на бащата на Мохамед бин Салман.

За няколко месеца компанията беше отстранена от нови планове. И също по този начин понесе последствията от падащите цени на петрола от 2014 година насам, което е понижило държавните доходи и е предизвикало закъснение на заплащанията.

Да обърнеш страницата

Но репресиите през 2017 година нанесоха последния удар, като Бакр бин Ладен беше пропъден от вилата си в Джеда, съпроводен от рой черни джипове. За поддръжниците на престолонаследника тази акция беше нужна, с цел да се разклати една извънредно богата олигархия и да бъде лишена от нейните корумпирани привички в ерата на фискалната дисциплинираност. " Бин Ладен бяха корумпирани като доста други. Не бяха убити като в Китай, бяха затворени в Риц за няколко месеца и можеха да договарят ", твърди доближен до кралския двор.

Близостта на фамилията с някогашния саудитски престолонаследник Мохамед бин Найеф и някогашната му дясна ръка Саад Алджабри, чийто наследник се ожени за една от дъщерите на Саад бин Ладен, също би обяснила недоволството против Мохамед бин Салман.

Бакр бин Ладен може да е върнал милиарди долари активи и акции, само че към момента има " обилни активи " в чужбина, отвън обсега на държавното управление на Саудитска Арабия. Според един от източниците, той и неговите сътрудници пазят поразителна загадка за заплащанията, осъществени към членове на кралското семейство.

" Последните пет години бяха в действителност сложни за всеки член на фамилията ", споделя членът на семейство Бин Ладен. Всичко, което желаеме, е да обърнем страницата изцяло, да освободим чичо ми Бакр и да се върнем и да създадем това, което вършим по-добре от всеки различен: да изградим кралството. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР