Изключително рядък автомобил Rolls-Royce Phantom V State Landaulet на покойния

...
Изключително рядък автомобил Rolls-Royce Phantom V State Landaulet на покойния
Коментари Харесай

Търг за лимузината на Чаушеску

 21-1-6kol

Изключително необичаен автомобил Rolls-Royce Phantom V State Landaulet на починалия румънски деспот Николае Чаушеску се чака да доближи 1,5 млн. $ на търг в Съединени американски щати. Това е една от общо петте създадени екземпляра от този модел и най-скъпият Phantom от петото потомство.

 21-333-6kol

През 1996 година водачът на комунистическата партия на Румъния поръчва на Rolls-Royce направата на държавна лимузина с всички вероятни екстри. Каросерията е със сгъваем мек покрив над задните места, с цел да може Чаушеску да се вози прав и да обира овациите на военни паради и митинги.

 1967 Rolls-Royce Phantom V State Landaulet by Mulliner Park Ward

Задната седалка се контролира по височина според от растежа на пасажерите – с цел да не наподобяват прекомерно ниски или високи. Инсталирани са ледник, тв приемник и барче с питиета. В подлакътниците се намират бутони за климатична апаратура – рядко срещано улеснение през 60-те години на предишния век. Чаушеску очевидно е мислил и за водача, тъй като е поръчал обособен климатик за предните места. Лимузината е оборудвана с неонови лампи, които осветяват гостите на мрачно.

 21-4-6kol

В цялостен договор с ниския витален стандарт на румънския народ, президентът заплаща за този разкош близо 20 000 лири. За съпоставяне – нов Ford Escort се е продавал за 670 лири. Това е колосална за времето си сума, равняваща се през днешния ден на близо 400 000 евро. Съветското Политбюро обаче не гледа с положително око манията за великолепие на Чаушеску и след година му подрежда да върне лимузината на Rolls-Royce. Компанията я препродава на богаташи в Съединени американски щати, които навъртат 188 000 км.

 21-2-6kol

В избрани интервали притежателите са предоставяли колата на карибските страни Бермуда и Кайманови острови за визити на кралица Елизабет, която се е возила на мястото на Чаушеску. За разнообразни паради там са сядали още принцесата на Монако Грейс Кели и вторият стъпил на Луната човек Бъз Олдрин.

 21-5-6kol
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР