Изключително опитни и прикрити от посредник – такива според спецпрокуратурата

...
Изключително опитни и прикрити от посредник – такива според спецпрокуратурата
Коментари Харесай

Прокуратурата: Полицейските подкупи на „Калотина“ трябвало да се изпират в заведение

Изключително опитни и прикрити от медиатор – такива съгласно спецпрокуратурата са двамата проверяващи служители на реда от „ Калотина “, които бяха задържани при взаимна интервенция на държавното обвиняване и „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи през предходната седмица. На брифинг през днешния ден беше разказано повече за схемата, само че също по този начин и стана ясно, че съдът не е видял задоволителна социална заплаха в действието и е пуснал всички арестувани с най-леката мярка – „ Подписка “.

За присъединяване в проведена незаконна група и искане на рушвет са упрекнати двама проверяващи служители на реда и служителка на столично заведение, която е близка с единия. По думите на началника на звено „ Вътрешна сигурност “ гл. Комисар Стефан Банков, става дума за дългогодишни чиновници – единият с 10-годишен стаж на позицията, а другият – с 2-годишен и с предишен опит в ГДБОП и ДАНС.

Двамата желали в началото по 4000 лева от каналджии, против които се водели следствия, като твърдели, че парите би трябвало да стигнат до магистрати. По-късно сумата паднала до два транша от по 1000 лева Подкупът трябвало да бъде даден на дамата, която по-късно да го „ обърне “ през оборота на заведението.
Прокуратурата ще изнесе спомагателна информация за арестите на " Калотина " В петък бяха арестувани двама проверяващи служители на реда поради корупционни практики
„ Схемата с присъединяване на друго лице – от заведението, е доста забавна. Подкупите мъчно се потвърждават с медиатор. В последния миг лицата се полакомиха и взеха решение те да вземат парите “, описа Банков. Той призна, че против единия служител на реда през годините е имало голям брой кавги за злоупотреби, само че нищо не било потвърдено.



Прокурор Ангел Кънев акцентира: „ Категорично е открито, че присъединяване на магистрат в тази незаконна скица няма “. По думите му двамата служители на реда имали работни връзки с прокурори и познавали добре правната материя, което им разрешавало да основават усещането, че не те, а магистратите желаят парите.

Макар Банков да дефинира следствието като „ сладкодумен образец за съдействието сред Министерство на вътрешните работи и правосъдната власт “, участниците в брифинга пътем признаха, че интервенцията не е впечатлила Специализирания углавен съд. В неделя и тримата задържани са били пуснати от ареста без гаранция и единствено с подписка с претекст, че са неосъждани и няма висока социална заплаха в действието им.

Прокурор Кънев разгласи, че той и сътрудниците му ще стачкуват решението поради новите събрани доказателства и тъй като съгласно него има заплаха служителите на реда да повлияят на очевидци по делото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР