Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата,

...
Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата,
Коментари Харесай

Здравният министър към AstraZeneca: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Изключително неприятно сме сюрпризирани от следващата неспазена сделка от компанията, която трябваше да достави Оксфордската ваксина. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

У нас 117 000 дози дойдоха на 22 февруари, което е с 333 000 дози по-малко от поетият ангажимент от компанията за доставка през февруари. " На 15 февруари бяхме осведомени, че до края на месец февруари на България следва да получи две доставки надлежно от 87 000 и 54 000 дози. Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните нагоре обстоятелства потвърждават, че AstraZeneca няма да извърши уговорката си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Нещо повече, през вчерашния ден с изненада научихме, че на 1-ви март България вероятно ще получи 52 800 дози, а не предстоящите 142 437 ваксини ", сподели още проф. Ангелов. 

По думите му, в рамките на три дни се водят съществени диалози на разнообразни равнища с компанията снабдител. " Съобщихме на компанията, че имаме подготвеност да изпратим аероплан. Той стои и чака. В рамките на два дни чакахме ясни и точни отговори, само че такива не получихме. Получихме единствено едно писмо, в което се споделя, че производството на ваксини е развой с висока степен на техническа трудност. Пише, че се поставят неуморни старания да се оправят с провокациите, че е допустимо да има компликации при въвеждането на всеки нов индустриален развой и че чакат да бъдат в положение да доставят ваксини на България.

" Уважаеми представители на AstraZeneca, дано да съм пределно явен - нямаме потребност от вашата вежливост, а от ваксини! Нека ангажиментите да се съблюдават! Ако във вашия корпоративен свят това е възможно, на полето, на което се намираме, това е неприемливо. На тази бази ние вършим всичко, което сме постигнали до този миг ", акцентира проф. Ангелов. 

Надбягваме се с вируса и ще забележим кой ще финишира пръв, разяснява още здравният министър във връзка епидемиологичната обстановка все още.

Има наклонност за увеличение на случаите с ковид, която се отчитаза последните три дни. Паралелно с това се регистрира ясна наклонност на увеличение на броя на имунизираните лица като за последното денонощие те са над 20 000, разясни проф. Ангелов и заяви, че краткотрайно ще се преустановят " зелените коридори " за имунизиране. Ако в събота дойдат нови дози ваксини, те ще бъдат разпределени незабавно, увери министър Ангелов. По отношение на натоварването на здравната система министърът заяви, че заетостта на болничните кревати за лекуване на пациенти в неусложнено положение е 47 на 100, а за интензивни положения - 51 на 100.

Леглата за лекуване на инфекцията във Военна болница, в " Св.Анна " и в " Пирогов " се изчерпват, означи обаче ръководителят на Националния действен щаб Венцислав Мутафчийски . Има данни за експоненциално повишаване на броя на случаите на новозаразените, само че смъртността от коронавирусната зараза понижава, добави той.

 Продължава наклонността за " завръщане " на цели области от страната в алената зона, в нея са към този момент 19 области, заяви основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. Само Видин и Търговище са с най-ниска заболеваемост, а най-висока е в Кюстендил, добави той.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР