Изключително голям е интересът за ползване на тазгодишните данъчни облекчения

...
Изключително голям е интересът за ползване на тазгодишните данъчни облекчения
Коментари Харесай

Бум на декларации за ползване на данъчни облекчения за деца

Изключително огромен е ползата за прилагане на тазгодишните данъчни облекчения за деца. Само за два дни през работодателите са подадени 10 000 заявления от родители.

Това отчетоха от Националната организация по приходите, които в онлайн пресконференция разясниха при какви условия се употребяват данъчните облекчения за деца.

Досега преференцията беше повече от скромна - 20 лева отстъпка от налога върху приходите за едно дете, 40 лева - за две и 60 - за три и повече деца. Тази година обаче сумата е неведнъж завишена - приходите на единия родител, получени през 2021 година, ще може да се понижават с 4500 лева при едно дете, с 9000 лева при две и с 13500 лева при три и повече деца. Така данъчната отстъпка става надлежно 450 лева, 900 лева или 1350 лева Многократно по-високо е и данъчната отстъпка за дете с увреждане - 900 лв.

Най-бързо данъчните отстъпки ще може да се употребяват, в случай че бъдат поискани от работодателя до края на декември. Така на практика те ще бъдат получени като надбавка към декемврийските заплати, които в множеството случаи се изплащат през януари. През следващите месеци този спомагателен разход на работодателя ще му бъде преотстъпен от предплатеното внасяне на налозите върху заплатите на чиновниците. " В държавната администрация данъчнага отстъпка ще бъде получена още през декември ", показаха от Национална агенция за приходите.

" Работодателите обаче не може да бъдат заставени да изплатят данъчните отстъпки за деца ", съобщи представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. Заради неведнъж по-високите суми тази година упованията са доста компании да насочат чиновниците си да желаят облекчението с подаване на годишната данъчна декларация за приходите от 2021 г. Крайният период за подаване на годишната данъчна декларация е 30 април. От Национална агенция за приходите въпреки всичко са разпратили апели към бизнеса да създадат всичко допустимо да изплатят данъчните отстъпки за деца на своите чиновници с декемврийските заплати.

Данъчното облекчение за дете може да се употребява единствено от родители, които имат трудови приходи и нямат просрочени отговорности към бюджета или общинските бюджети , припомниха от Национална агенция за приходите. Оттам предлагат всеки родител първо да ревизира данъчния си статус с ПИК в специалната е-услуга на уеб страницата на приходната организация, преди да попълни в декларацията към работодателя, че няма задължения. Национална агенция за приходите ще наложи възобновяване на сумите и глоба за погрешно декларирани данни, в случай че в следствие се открият просрочени отговорности.

По време на конференцията бе изяснено, че за дете с увреждане се употребяват две облекчения - стандарното от 450 лева, плюс облекчението за увреждането - 900 лева За задачата единият родител би трябвало да подаде две разнообразни заявления пред работадателя си - стандарната за данъчно облекчение за дете и декларацията за прилагане на облекчението за увреждане. Така общата отстъпка става 1350 лева Към вторият тип декларация би трябвало да се приложи ТЕЛК решенията. Те обаче не се изискват, в случай че облекчението се желае посредством годишната данъчна декларация.

Още за използването на данъчните облекчения за дете четете тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР