Изключително дискусионна мярка за намаляване на замърсяването в големите градове

...
Изключително дискусионна мярка за намаляване на замърсяването в големите градове
Коментари Харесай

„Чети етикета”: По-чист въздух ли ще ни донесе скокът на повечето екотакси

Изключително дискусионна мярка за понижаване на замърсяването в огромните градове предлага екоминистерството – с цел да се прехвърлим на по-нови коли желае повдигане на екотаксите на по-старите. Голяма част от заинтригуваните страни са на мнение, че това няма да има действителен резултат, а някои дори подозират лобизъм.

Идеята на Министерство на околната среда и водите е за возило над 10 година да се заплащат 310 лева вместо сегашните 275 лева За колите сред 5 и 10 година покачването е 30 лева, от 260 лева на 290 лева Автомобилите до 5 година остават на 194 лева, а новите ще излизат по-евтино – с екотакса от 125 лева, вместо 138 лева
Снимка: bTV
Предлагат се и екотакси за камиони – 2325 лева (за над 10-годишни транспортни средства), 2175 лева (от 5 до 10 г.), 1455 лева (до 5 г.) и 938 лева (за новите).
Проект: По-високи екотакси за по-старите коли Такса към този момент ще има и за камионите
На фона на предложенията на „ зеленото” ведомство, данните на Асоциацията на вносителите на коли са красноречиви – през последните години вносът на остарели коли е скочил с 60%, като всяка година 120 000 от тях излизат от приложимост, само че пък ги заместват други 300 000. Новите са едвам 25 000.
Снимка: bTV
„ От въвеждането на екотаксата досега се вижда, че няма никакъв резултат. Вносът на използвани коли се усилва фрапантно, ние отговаряме напълно на търсенето на българските граждани”, уточни пред камерата на bTV Христо Христов от организацията.

Той запита за какво не се прави нищо за колите, които сега замърсяват въздуха. Според него проектопромените са лобизъм в интерес на компаниите, които събират екотаксите.

Става дума за забележителен финансов запас – към 60 млн. лева единствено за 2017 година, от които в частния бранш са отишли 57 млн.
Снимка: bTV
Целият развой на разходване на парите от екотаксите е непрогледен, уточни в студиото на „ Тази сутрин” и Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите. Според него би трябвало да е ясно какви средства могат да бъдат генерирани от един бракуван автомобил и дали изобщо е нужно да се дотира целият развой на разкомплектоването.

Той уточни и че съгласно европейската инструкция екотаксата изобщо не би трябвало да се заплаща от потребителите.

Иван Ангелов и Антон Пейчев от Министерство на околната среда и водите обясниха, че повдигането на екотаксата е единствено част от ограниченията за понижаване на замърсяването на въздуха, които страната ни е задължена да одобри след решение на Съда на Европейски Съюз.

Пейчев означи, че е обикновено екотаксата за старите коли да е по-висока, тъй като в тях има повече рискови съставни елементи, които по-трудно се рециклират.

Вижте още във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР