„Изключително активно се работи към одобрение на руската ваксина. Очакваме

...
„Изключително активно се работи към одобрение на руската ваксина. Очакваме
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Руската ваксина може да бъде одобрена до 3 месеца

„ Изключително интензивно се работи към утвърждение на съветската ваксина. Очакваме развиване в най-скоро време. Ако научните съвещания приключат в околните седмици, ще са нужни 2-3 месеца. Същите са изискванията и за китайската ваксина”.

Това изясни шефът на Изпълнителната организация по медикаментите – Богдан Кирилов в ефира на „ Неделята на NOVA”.

Съгласно европейското законодателство дадена ваксина би трябвало да премине през централизирана процедура – Европейската организация да направи оценка и в случай че тя е позитивна, надлежно се издава позволение за приложимост.

Относно краткотрайното прекъсване на зелените коридори за имунизациите Кирилов изясни, че това е било най-разумното решение сега, защото част от производители забавят или понижават доставките на имунизациите.

„ Флаконите са многодозови и би трябвало да се употребяват доста рационално. Необходимо е да се реагира в границите на часове. Това, което видяхме, като противен опит, е, че част от искащите да се имунизират, не идват в оповестените часове. Това основава извънредно усложнение. За да не изхвърляме ваксини, е по-добре да са в зелените коридори”, изясни Кирилов.

За възрастните хора той изясни, че с изключение на персоналните лекари, те могат да употребяват огромните пунктове в лечебните заведения, както и зелените коридори за имунизация. Кирилов бе безапелационен, че не може да се приказва за безпорядък, а за извънредно добра организация за имунизация на доста хора.

„ Договорът с AstraZeneca е подписан от Европейската комисия. Всички клаузи по този контракт са контрактувани точно от Европейска комисия. Това, което е извънредно значимо, е, че беше обезпечена една сигурност на производителите посредством авансово финансиране. Това, което виждаме, е, че те не извършват своите задължения, а даже трансформират количествата, които подават като информация, че ще бъдат доставени. Това беше мотив за реакция от здравното министерство”, изясни Кирилов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР