Изключително активна контролна дейност проведе Регионалната инспекция по околната среда

...
Изключително активна контролна дейност проведе Регионалната инспекция по околната среда
Коментари Харесай

РИОСВ Пловдив хич не си поплюва, подпука и кметове!

Изключително дейна контролна активност организира Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив) през миналия месец ноември. Експертите направиха 155 инспекции, като 60 от тях бяха по тъжби и сигнали на жители.

За открити административни нарушавания инспекторите сформираха 9 акта и направиха 28 наставления. Освен това шефът на екоинспекцията издаде и 6 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени наказания и санкции в общ размер на 18 500 лв.. Институцията събра 23 342 лв. от наложени  санкции и наказания в предходни интервали.

През ноември най-активен е екоконтролът по повод ръководството на отпадъците (70 проверки), където за нарушавания са формираните актове за открити нарушавания. Кметът на община Стамболийски получи акт за несъблюдение на наставление за разчистване на нечист терен по поречието само че р. Въча в землището на с. Куртово Конаре, откакто при осъществена инспекция по сигнал от локално рибарско съдружие специалистите на РИОСВ-Пловдив откриха нерегламентираното замърсяване. Акт беше формиран и на кмета на община Раковски, който не е почистил замърсяването с боклуци в Индустриалната зона на с. Стряма, макар направените наставления. Припомняме, че замърсяването в региона беше открито с помощта на сигнал от медии до екоинспекцията.  

Актове са формирани на две сдружения, които са в нарушаване на Закона за чистотата на атмосферния въздух. В качеството им на оператор на климатично съоръжение от спа-комплекс не са показали пред РИОСВ-Пловдив изискуемия годишен доклад, а дружество за преправка на ориз в землището на с. Куртово Конаре, общ. Стамболийски ще бъде глобено за неподдържане на прахоуловително пречиствателно оборудване.

Бе наложена имуществена глоба от 5 000 лв. на сдружение, извършващо активност по импорт и търговия с флуоровъглеводороди на територията на Европейския съюз, което не е подсигурило, че пуснатото на европейския пазар количество подхожда на избраната годишна квота.  Нарушението е открито след сбъднат надзор по приоритет " Престъпления против околната среда " от ЕМПАКТ (Европейска мултидисциплинарна платформа за битка против незаконни заплахи).

За заустване на отпадъчни води без издадено позволение по Закона за водите на завод за произвеждане на растителни екстракти и етерични масла, намиращо се в село Зелениково също беше връчен акт.

Заради възпрепятстване на инспекция, с акт се снабди и компания за произвеждане и търговия с перилни и почистващи препарати в гр. Пловдив, откакто не е позволила специалистите на РИОСВ-Пловдив в обекта си.

По отношение на запазване на биоразнообразието през месеца са проверявани предпазени територии и предпазени зони от мрежата " Натура 2000 “, общини и горски стопанства по съблюдаване условията на Закона за лечебните растения, сигнал за улов да предпазени типове пойни птици. Извършен е и мониторинг на дива коза според одобрен план-график за 2021 година. Съставен е акт за развъждане на предпазен биологичен тип.

През месеца специалистите на екоинспекцията са изготвили 180 писма до възложители и институции по отношение на осъществяване на процедури по Закона за запазване на околната среда и са действали 223 капиталови предложeния, проекти, стратегии и планове за капиталови оферти.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР