Изключителният скок в договорите за телевизионни права и тлъстите рекламни

...
Изключителният скок в договорите за телевизионни права и тлъстите рекламни
Коментари Харесай

Мейуедър е изкарал 915 млн. долара за последното десетилетие

Изключителният скок в договорите за телевизионни права и тлъстите рекламни покупко-продажби на колосите в производството на спортна екипировка белязаха растежа в приходите на спортистите през последното десетилетие, написа списание " Форбс " при започване на разбора си за интервала от 2010-а насам. Преди това Тайгър Уудс бе единственият спортист с доходи от над 80 милиона $ за една година, а след 2010-а повече от една дузина могат да се похвалят с сходно достижение.

Никой обаче не е изкарал колкото боксьора Флойд Мейуедър, който е нараснал банковата си сметка с 915 милиона $ за последните 10 години. Той е проработил със 115 милиона повече от всеки различен.
Шарапова напусна тениса като втората най-високоплатена спортистка в историята Рускинята е проработила 325 млн. $
Американецът не е получил нито цент от притежател на тим или огромен рекламен контракт. Мейуедър стартира да натрупа положението си още през 2006 година и прави най-големите си удари през 2015-а и 2017-а с дуелите против Мани Пакияо и Конър Макгрегър, които привлякоха вниманието на почитателите по целия свят. Двете борби събраха близо 10 милиона единични пей-пър-вю поръчки за над 500 милиона $, като тези суми остават недостижими и до през днешния ден като " възнаграждения " за една вечер.

Снимка: Getty Images

Боксьорите обаче в никакъв случай не се отдръпват вечно от спорта, а това важи и за Мейуедър. Победата над Макгрегър преди три години трябваше да бъде последния му мач и той да приключи кариерата си с баланс 50-0, само че в действителност не стана по този начин. През предишния месец Мейуедър разгласи с пост в обществените мрежи, че ще се качи още веднъж на кръга през 2020-а година.

След Мейуедър в класацията на " Форбс " са две безспорни футболни икони. Кристиано Роналдо е втори с 800 милиона $, а най-големият му противник - Лионел Меси, е трети със 750 милиона.

Снимка: Reuters

Аржентинецът бе най-добре платеният състезател в света за 2019-а със 127 милиона $, 92 от които той получи от " Барселона ". Роналдо обаче взимаше малко повече от него през останалата част от десетилетието, като най-сериозната сума от парите на португалеца са от рекламни контракти. Най-скъпият от тях е с " Найк ".

" Форбс " изготвя класацията след проучване на заплати, наградни фондове, бонуси, рекламни контракти, получени средства за единично събитие и такива от лицензи. Така челната десетка за миналите 10 години включва по двама боксьори, футболисти, баскетболисти и голфъри, които дружно са изкарали 6.1 милиарда $.

Списанието изключи от уравнението пари, получени след края на кариерата на дадения състезател, което остави Коби Брайънт и Майкъл Джордан отвън топ 10.

Серина Уилямс пък е единствената дама измежду 40-те най-добре платени спортисти за миналото десетилетие с 215 милиона $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР