Изказванията на петролния министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих (на

...
Изказванията на петролния министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих (на
Коментари Харесай

Борсовият дебют на Saudi Aramco може да се отложи за 2019 г.

Изказванията на петролния министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих (на челен план) сочат, че най-вероятно компанията ще бъде листната в Лондон

© Simon Dawson Още по тематиката
Saudi Aramco се приготвя за излизане на борсата

Най-голямата енергийнa компания в света чака рекордно висока пазарна оценка
22 яну 2018
Страните от договорката ОПЕК+ нямат концепция по какъв начин да излязат от нея

Прогнозите са петролът да остане в границите на 40-70 $ за барел
8 яну 2018
Приватизацията на част от Saudi Aramco върви постепенно

Бюрокрацията и усложнената правна рамка са главните аргументи за мудността на програмата на Саудитска Арабия за продажба на държавни активи
6 дек 2017 Дългоочакваното обществено предложение на саудитския петролен колос Saudi Aramco най-вероятно няма да се случи през тази година, написа Financial Times. Изданието се базира на английски публични лица, които предизвестяват, че за момента проектите за листването на Saudi Aramco на борсата, което се чака да бъде най-голямото предложение в света, да остане за 2019 година Няколко хора, близки до диалозите към листването, считат, че Лондон към момента има огромен късмет да бъде борсата, на която да дебютира Saudi Aramco. Очаква се компанията да бъде оценена на над 1 трлн. $, като огромната цел на Саудитска Арабия е да се стигне до оценка от 2 трлн. $.

Последните проекти на Saudi Aramco са компанията да продаде 5% от капитала си като част от икономическите промени, планувани от наследника на трона Мохамед бин Салман, който бе на посещаване във Англия през предходната седмица. Официално съгласно Рияд проектите остават за стартиране на компанията на борсата късно през тази година, само че възможностите за сходно развиване понижават.

Проблеми с оценката

Причината за забавянето се крие в това, че Саудитска Арабия има подозрения дали ще успее да се оправи с настояванията си да доближи пазарна оценка от 2 трлн. $ за Saudi Aramco. Вътрешните и финансовите интервенции на Saudi Aramco се крият в загадка от десетилетия насам, което повдига и доста въпроси по отношение на финансовите, правните и регулаторните аспекти на стартирането на най-голямата петролна компания на пазара.

Официални лица от Англия разясняват, че чакат листването на родна земя и в чужбина да се случи едновременно, въпреки възможностите Saudi Aramco първо да бъде пусната на борсата в Рияд, а по-късно отвън страната, да са все по-високи. Лондон е любимец за задгранична борса, само че е в конкуренция с други две огромни имена – тържищата в Ню Йорк и Хонконг. Според източници желанието на принц Мохамед е листването да се случи в Ню Йорк, само че е допустимо петролната компания да се сблъска с регулаторни затруднения. Наследникът на трона, който дава отговор за петролната политика на страната, ще бъде на посещаване в Ню Йорк през месеца.

Високи шансове за Лондон

Министри и шефове в Saudi Aramco въпреки всичко разясняват, че Лондон може да се окаже по-добрата дестинация за компанията. " Имаме някои терзания по отношение на Съединени американски щати. Saudi Aramco е прекомерно огромна и прекомерно значима, с цел да бъде подложена на такива регулации ", разяснява пред CNN Халид ал Фалих, енергийният министър на страната.

Изпълнителният шеф на компанията Амин Насер пък разяснява на конференция сред английския и саудитския бизнес в Лондон, че документите за стартиране на компанията на борсата ще бъдат подготвени през втората половина на 2018 година Това обаче е смяна на формалната позиция на виновните лица, които до момента твърдяха, че всички документи са подготвени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР