Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да

...
Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да
Коментари Харесай

Макрон стъписа всички с тези думи за Русия

Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът би трябвало да обмисли нуждата от гаранции за сигурността на Русия, в случай че Москва се съгласи на договаряния за завършек на войната в Украйна, беше посрещнато с стихия от рецензии в Киев и балтийските страни през уикенда, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В изявление за френската телевизия Те Еф 1 Макрон сподели, че Европа би трябвало да приготви бъдещата си архитектура на сигурността и също по този начин да обмисли " по какъв начин да даде гаранции (за сигурността) на Русия в деня, в който тя се върне на масата на договарянията ".
-->
Михайло Подоляк, водещ консултант на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не противоположното. " Цивилизованият свят има потребност от " гаранции за сигурността " против безчовечен планове от следпутинова Русия ", написа той в Туитър през вчерашния ден.

Олексий Данилов, секретар на украинския Национален съвет за сигурност и защита, сподели, че " денуклеаризирана и демилитаризирана " Русия би била най-хубавата гаранция за мира освен за Украйна, само че и за света. " Някой желае да обезпечава гаранции за сигурността за страна терорист и палач? ", попита Данилов в Туитър и добави: " Вместо Нюрнберг - да подпишем съглашение с Русия и да си стиснем ръцете? "

Изказването на Макрон провокира рецензия и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като възходяща опасност.

Бившият министър председател на Финландия Александър Стуб сподели, че е " фундаментално " несъгласен с френския президент. " Единствените гаранции за сигурността, върху които би трябвало да се фокусираме, са всъщност неруски ", написа той в Туитър. " Русия първо би трябвало да подсигурява, че няма да атакува други (страни) ".

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус сподели, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не " атакува, анексира или окупира " съседите си.

В Туитър той написа, че " в случай че някой желае да сътвори нова архитектура на сигурността, която разрешава на терористична страна да продължи да ползва методите си за заплашване, той би трябвало да намерения отново, това няма да стане ".

В Киев Давид Арахамия, народен представител и член на преговорния екип на Украйна по времето, когато се организираха договаряния с Русия, сподели, че Украйна е подготвена да даде на Русия гаранции за сигурност, стига да бъдат изпълнени четири условия. " За тази цел ще бъде задоволително: да напусне територията на нашата страна, да заплати репарации, да накаже всички военнопрестъпници, да съобщи непринудено нуклеарните си оръжия ", написа Арахамия в Телеграм, като добави: " След това ние сме подготвени да седнем на масата на договарянията и да приказваме за гаранции за сигурност ".

Интервюто на Макрон предизвика негативни реакции и от представители на ръководещата коалиция в Германия, както и от опозиционния Християндемократически съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР