Изкачването на стълби, ходенето около дома или триминутният джогинг може

...
Изкачването на стълби, ходенето около дома или триминутният джогинг може
Коментари Харесай

Кратковременната физическа активност удължава живота

Изкачването на стълби, ходенето към дома или триминутният джогинг може да усъвършенства здравето на хората на междинна възраст, даже в случай че сходна физическа интензивност се прави в няколко обособени интервала денем, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.
 
Учени от университета Дюк в Дърам, Северна Каролина, откриха, че кратковременното физическо натоварване понижава риска от сърдечносъдови заболявания и преждевременна гибел.
 

След като наблюдавали навиците и здравословното положение на над 4800 души на 40 и повече години за 4-годишен интервал, учените заключили, че кратковременната интензивна физическа интензивност носи огромни изгоди за здравето.
 

Здравословното положение на доброволците било проследено от 2003 година до 2006 година Те носели акселерометри за количествена оценка на ежедневното физическо натоварване. " Умерената и огромната физическа интензивност може да способства за понижаване на риска от гибел даже в случай че е осъществявана в няколко краткотрайни интервала ", съобщи ръководителят на проучването доктор Уилям Краус. " Колкото по-голяма е интензивността, толкоз по-малък е рискът и толкоз повече са изгодите за здравето ", разясни той.
 
 Guliver/Getty Images

Било открито, че рискът от преждевременна гибел е максимален за участниците, чиято физическа интензивност е не повече от 20 минути на ден . Едночасовото физическо натоварване понижило риска с 57%, а 100-минутното - със 76%.
 
Заключенията на учените не подхождат на рекомендациите на американските здравни управляващи, съгласно които умерената физическа интензивност би трябвало да е с дълготрайност не по-малко от 150 минути седмично, а в случай че продължителността й е по-малко от 10 минути, не носи изгоди за здравето.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР