Изисква се огромна политическа вола и отделяне на ресурс, за

...
Изисква се огромна политическа вола и отделяне на ресурс, за
Коментари Харесай

„Нито една повече“: В България все още се смята, че проблемът с домашното насилие е личен, а не обществен

Изисква се голяма политическа вола и обособяване на запас, с цел да се спре домашното принуждение. Това обявиха в ефира на bTV Radio Глория Филипова и Калина Зафирова, които са измежду уредниците на митинга под надпис " Нито една повече ". С него се отбелязва интернационалния ден за елиминиране на насилието против дамите.

Your browser does not support the audio element.

„ Трябва да се борим дамите да живеят умерено и да имат заслужен живот. И най-много да живеят. Да не бъдат обект на ликвидиране и принуждение в България “, сподели Глория Филипова във връзка следващото ликвидиране у нас, този път на 21-годишна жена.

По думите и на двете през тази година са зачестили случаите на домашно принуждение, а повода е пандемията от COVID-19.

„ Нека хората не остават безучастни, когато виждат принуждение, когато виждат някакво неравноправие. Нека да употребяват гласа си, с цел да оказват помощ на тези, които не могат “, добави Калина Зафирова.

Според тях в България към момента се счита, че казусът с домашното принуждение е персонален, а не публичен.

„ Това кара жертвите да се срамят и да не рапортуват. Много хора към момента считат, че е обикновено у дома да бъдеш обект на принуждение “, сподели Глория.

От " Феминистки мобилизации " приканиха бъдещия парламент да се заеме с дълго чаканите промени в Закона за отбрана от домашно принуждение.

„ Надяваме се процесът да се задвижи още веднъж и тези промени да се одобряват. Включително това, че някои форми на принуждение към момента не са включени в закона за отбрана от домашно принуждение, като икономическото и психическото. Това са доста съществени форми на домашно принуждение, които законът към този момент не регистрира “, изясни още Глория.

В момента в страната ни има едвам 17 спешни и консултативни центъра в България.

„ Трябва да се сътвори инфраструктура в цялата страна. Да има центрове за поддръжка, за работа с жертвите, предпазени жилища, работа с насилниците също, с цел да се прекъсне експанзията. Изменения в Закона за домашното
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР