Изграждането на защитни конструкции за ключови съоръжения в Запорожката атомна

...
Изграждането на защитни конструкции за ключови съоръжения в Запорожката атомна
Коментари Харесай

Русия изгражда защитни съоръжения в АЕЦ "Запорожие"

Изграждането на защитни структури за основни уреди в Запорожката атомна централа в Югоизточна Украйна е към довеждане докрай, заяви съветската държавна осведомителна организация ТАСС във вторник, цитирайки консултант на ръководителя на " Росатом " - операторът на съветските атомни централи.

Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, беше завладяна от съветските войски през март, в първите дни на нашествието на Москва в Украйна, само че Русия резервира личния състав й, напомня " Ротйерс ".

Централата остава покрай фронтовата линия и неведнъж е била обстрелвана, което поражда опасения от нуклеарна злополука.

" Изграждането на инженерни и строителни структури, които са предопределени да обезпечат спомагателна отбрана на значими инфраструктурни обекти на атомната електроцентрала, в това число тези, свързани със съхранението на радиоактивни материали, е на стадий довеждане докрай ", цитира ТАСС Ренат Карчаа.

От известието не излиза наяве за естеството на структурите, написа организация " Ройтерс ", която цитира ТАСС.

През декември Русия съобщи, че е сложила щит над място за предпазване на отработени нуклеарни боклуци в централата.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) работи върху основаването на безвредна зона към централата, само че сподели, че посредничеството за постигането на съглашение с Москва и с Киев става все по-трудно. Директорът на МААЕ Рафаел Гроси се чака през днешния ден в Москва, само че не се планува да се срещне с президента Владимир Путин, прецизират от Кремъл.

Карчаа сподели, че не е имало обстрел против АЕЦ " Запорожие " от началото на годината.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски упрекна " Росатом " в похищение на деца на работещи в атомната централа украинци, с цел да бъдат държани те в послушание и да одобряват съветско поданство.

 Зеленски упрекна Зеленски упрекна " Росатом " в похищение на деца

Запорожие е една от четирите украински области, които бяха едностранно анексирани от Русия, която ги счита за част от своята територия, само че интернационално те не са приети за такива.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР