Изградени са първите 820 метра от „Модернизация на железопътен участък

...
Изградени са първите 820 метра от „Модернизация на железопътен участък
Коментари Харесай

Изградени са над 820 м тунели от най-мащабния жп проект

Изградени са първите 820 метра от „ Модернизация на железопътен сектор Елин Пелин – Костенец “. Отсечката включва и най-дългия жп тунел на Балканите, който е 7-километров и е формиран от 2 тръби.

Изграждането на първата част от трасето – от Елин Пелин до Вакарел, стартира през юли, а четири месеца по-късно, темповете на строителството бяха оценени високо от Комитета за наблюдаване на стратегия „ Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa “.

Участъкът Елин Пелин - Вакарел е част от главната жп автомагистрала по направление Изток – Запад. Той се построява в границите на два програмни интервала и се финaнcиpa от пpoгpaмите „ Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa “ и „ Tpaнcпopтнa cвъpзaнocт “. След приключването на модернизацията, пътничecĸи влaĸoвe ще могат да се движат по маршрута cъc cĸopocт 160 ĸм/ч, а тoвapнитe - cъc 120 ĸм/ч. Πoдoбнo cъopъжeниe нe e cтpoeнo y нac oт средата на 20-ти век.

Трасето е с дължина 20 км и е част от план „ Модернизация на железопътен сектор Елин Пелин – Костенец “. Изграждането на тази част от жп автомагистралата е план в Оперативна стратегия „ Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa “. С реализацията му ще бъдат осъвременени 51 км железопътни линии, както и 5 жп гари и спирки по трасето. Предвижда се още да бъдат отстранени всички пресичания на едно равнище сред железопътния превоз, автомобилното придвижване и пасажерите.

Очаква се в края на 2027 година жп линията от Елин Пелин до Вакарел да бъде приключена.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР