Изготвянето на финансова оценка на мерките в помощ на хората

...
Изготвянето на финансова оценка на мерките в помощ на хората
Коментари Харесай

Финансовата оценка на мерките в помощ на хората с увреждания се оказа по-сложна

Изготвянето на финансова оценка на ограниченията в помощ на хората с увреждания и техните фамилии се оказа по-сложно от упованията. Разчетите, които трябваше да дадат резултат през днешния ден, ще продължат до вторник. Това оповестиха пред публицисти омбудсманът Мая Манолова и представители на протестиращите майки на деца с увреждания, представени от Българска телеграфна агенция.

Според оповестеното от премиера Бойко Борисов преди дни Манолова уверявала, че новите ограничения могат да бъдат изпълнени в границите на сегашния бюджет, до момента в който съгласно обществения министър Бисер Петков били нужни по 300 млн. лева годишно. Голямата сума стана причина и Петков да подаде оставка, която беше оттеглена откакто получи поддръжка от майките.

Финансовите планове са част от плана на Закон за персоналната помощ, направен от родители на деца с увреждания под егидата на Манолова, както и редом квалифицирания от Министерството на труда Закон за хората с увреждания с присъединяване на техни организации.

Срещите ще продължат до вторник в това число, когато ще има Национален съвет за интеграция на хората с увреждания.

По думите на Манолова министерството не разполага с данни какви са потребностите на другите групи хора с увреждания, които имат потребност от непозната помощ, а това прави финансовата аргументация задоволително приблизителна. По нейни данни сега 80 000 са хората, които имат потребност от непозната помощ, като 3 хиляди от тях са настанени в институции. Това значи, че 77 хиляди се нуждаят от персонална помощ по новия законопроект.

Позицията на майките на деца с увреждания е разпределянето на пари " на калпак " да спре, а помощта да се дефинира самостоятелно, т. к. хората в безпомощно положение се нуждаят от непрекъснато наличие, а други имат потребност единствено от няколко часа поддръжка, с цел да отидат на работа или на кино, да вземем за пример. По техни думи хората с най-тежките увреждания са 10 000 - тези, които получават обществена пенсия и в никакъв случай не са работили.

Майките предложиха на министерството да заимства от европейските страни методика за обществена оценка, която да приложи при създаването на закона за обществените услуги.

Протестиращите майки са декларирали, че палатковите лагери ще останат, до момента в който не бъде признат законът за персоналната помощ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР