Изглежда логично, след като слоновете са толкова големи и телата

...
Изглежда логично, след като слоновете са толкова големи и телата
Коментари Харесай

Защо слоновете не се разболяват от рак


Изглежда разумно, откакто слоновете са толкоз огромни и телата им имат доста повече кафези, в сравнение с по-малките животни, да се разболяват от рак по-често. Истината обаче е, че при тях се случва доста рядко и учените се пробват да схванат за какво.

Над 40% от американците са заболели от рак и към половината от тях умират в резултат на заболяването. В съпоставяне с хората, слоновете имат извънредно невисок риск от заболяване. National Geographic прави проучване по тази тематика, с цел да разбере аргументите.

Явлението при животни с огромни размери, като слоновете, при които се следи рак в по-нисък % от по-малките, се назовава Peto`s Paradox (Парадокс на Пето). Учените считат, че са разкрили повода, която съгласно тях се дължи на обстоятелството, че слоновете имат доста повече гени P53 .

Те са виновни за потискането на раковите тумори . Човешките същества имат единствено едно копие от този ген, до момента в който слоновете имат 23 .

 Снимка 335088

Интересно е, че P53 е прочут също като " зомби " ген, тъй като е виновен за процеса, който контролира клетъчната гибел . Когато една клетка в слона е с развалена ДНК, която нормално води до рак, тя в действителност бива убита от P53 генния развой, който е в положение да разпознае заплахата, унищожавайки повредените кафези, вместо да ги остави да се усилват, като вършат свои копия.

При другите животни, а и при хората, се случва тъкмо противоположното - мутиралите кафези, които имат повредена ДНК, нормално порастват и се развъждат. А когато повредените кафези са неконтролирани от организма по някакъв метод, не престават да образуват ракови тумори.

 Снимка 383755

За да се предотврати това, слоновете имат друга потребна генетична разлика от хората. Те имат повече от гените, които основават инхибиторен фактор за левкемия (LIF). Специфичният LIF6 ген в слоновете блокира образуването на левкемия и други ракови кафези . Той е виновен и за нарасналата плодовитост при слоновете.

LIF6 убива раковите кафези, само че и с помощта на по-голямата плодовитост, за която е виновен, спомага за появяването на повече слонове, които да имат и предават тази генетична характерност.

А това спомага за общото оцеляване на слоновете. Повечето бозайници имат единствено едно копие от LIF6 гена, до момента в който слоновете имат до 11 .

Комбинацията от P53 гена за различаване на неприятните кафези и LIF6 гена, който оказва помощ за унищожаването им, е мощна мощ, която понижава появяването на рак при слоновете, написа The Richest.

 Снимка 356375

Учените не престават да работят върху проучването, тъй като смисъла на информацията за факторите, които стопират раковите кафези, е голямо. Тези открития могат в последна сметка да се употребяват, с цел да се помогне на хората да се оправят с рака.

 Elephant Jungle Sanctuary - паркът на слоновете в Тайланд
Паркът на слоновете в Тайланд

С мисъл за животните, а не за туристите
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР