Изглежда като обикновен автомобил, но бялото такси до бордюра не

...
Изглежда като обикновен автомобил, но бялото такси до бордюра не
Коментари Харесай

В Пекин започнаха да функционират „роботаксита“

Изглежда като елементарен автомобил, само че бялото такси до бордюра не се ръководи от никого и комуникира с клиентите по дигитален път, с цел да получава инструкции и да приема заплащания, заяви Агенция Франс Прес.

Тази седмица Пекин утвърди първите самостоятелни таксита за комерсиална приложимост, с което по улиците на китайската столица се появиха десетки от по този начин наречените " роботаксита ", съобщи БГНЕС.

Превозните средства могат да транспортират единствено двама пасажери по едно и също време и са лимитирани до южния регион на града Иджуан.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Американската корпорация Tesla разгласи, че на 26 октомври ще п...

В предната част на автомобила седи и чиновник на таксиметровата компания, ако се наложи неочаквана интервенция, само че автомобилът се движи самичък.

Разгръщането на системата е забележителна стъпка напред в упоритостите на китайския софтуерен колос Baidu и стартъпа Pony.ai, които получиха зелена светлина за внедряване на колите в четвъртък.

Очаква се обаче да минат години, преди такситата да стартират да работят изцяло без човешка интервенция, заради нормативните условия и условията за сигурност.

Разработчиците се надяват, че китайските консуматори, които са възприели електронната търговия, онлайн разплащанията и други цифрови решения, бързо ще свикнат с чувството да пътуват в автомобил без водач.

Съоснователят на Pony.ai Пенг Джун съобщи, че ключът към развиването на промишлеността е " политиката, технологията и публичното приемане ".

Подкрепеният от Toyota стартъп съобщи, че по време на по-ранните стадии на тестване към този момент са осъществени над 500 000 пътувания с роботаксите на Pony.ai.

Пътниците, които употребяват колите " Apollo Go " на Baidu, би трябвало да изтеглят приложение и могат да извикат такси в една от 600-те точки за взимане и оставяне.

Шестдесет и седем таксита на Baidu се движат по пътищата в Пекин, като таксата е малко над два юана (0,30 долара) за 5,9-километрово пътешестване.

Подкрепеният от Alibaba стартъп AutoX и колосът в региона на транспортите на пасажери DiDi Chuxing също извършват пилотни планове за роботаксита в градове в страната.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР