Изглежда, че всеки път, когато гледате телевизия напоследък, в света

...
Изглежда, че всеки път, когато гледате телевизия напоследък, в света
Коментари Харесай

Как да заспим, ако сме заобиколени от лоши новини?

Изглежда, че всякога, когато гледате телевизия в последно време, в света се случва нещо неприятно.

Независимо дали става дума за пандемия, всеобщи стрелби, полицейска грубост, правосъдни съвещания или проблемите на известните персони, всички тези тематики могат да повлияят на вашето благоденствие.

Затова е и разбираемо, че в случай че неприятните неща се случват в новините, и сънят ви може да страда от това.

Когато мислим за неща, които не можем да направляваме, тялото ни реагира по избрани способи. Прекомерното безпокойствие може да предизвика обостряне на тревогата, което ни държи будни през нощта и въздейства на качеството на съня.

Всъщност, тревогата (възбудата) може да попречи на положителния нощен сън, даже в случай че циркадният темп е заложен и ви се спи.

Но в днешния новинарски климат е нереалистично да се допуска, че можете да отрежете напълно информацията. Знаем, че би трябвало да заобикаляме неприятните вести преди сън, само че въпреки всичко до нас идва дадена информация по един или различен метод.

И по този начин поражда въпросът: по какъв начин да спим, когато всичко в близост е неприятно? Ето няколко съвета:

Първо, изключете други здравословни положения

Докато неприятните неща, които се случват към вас и в новините, може да повлияят на съня, има и съществени медицински положения, които би трябвало да изключите.

Тревожността и депресията нормално се свързват с компликации със съня и по тази причина постоянно би трябвало да бъдат част от оценката. Други медицински положения, които могат да причинят усложнения със съня, са сърдечна непълнота, хипертиреоидизъм, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), хипертония, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма.



Събуждайте се едновременно всеки ден

Добре е да разработите поредна рутина за сън, с цел да поддържате циркадния си темп в вярната посока. Фокусирайте се върху времето за пробуждане, а не върху времето за лягане, тъй като по този начин имате повече надзор върху събуждането от тревога, вместо да се надяваме да бъдем изтощени до избран час всяка вечер.

Това е потребно, тъй като когато тялото ви има непрекъснат цикъл, то оказва помощ за секрецията на мелатонин едновременно всеки ден. Тогава естествено се уморяваме и знаем какво да чакаме от телата си всеки ден.

Практикувайте реалистични привички, които могат да оказват помощ за понижаване на напрежението

Когато към нас се случват неприятни неща, това може да усили признаците на тревога и да ви държи будни през нощта.

Опитайте се да практикувате техники за ръководство на напрежението денем в неутрално време, като диафрагмално дишане или прогресивна мускулна релаксация, което ще ни помогне да управляваме това безпокойствие, в случай че се появи през нощта.

Можете да създадете несъмнено „ време за терзание “. Може да звучи необичайно, само че ще ви помогне да разделите напрежението си. Изберете време всеки ден, с цел да се тревожите, доста преди лягане. Това ще ви помогне да предотвратите терзанието и безпокойството да се прокраднат още веднъж, когато желаете да заспите.

Не използвайте леглото за нищо друго, с изключение на за сън

Независимо дали работите от у дома или гледате телевизия на леглото си, време е да измененията местоположението. Седнете на дивана, на кухненската маса или в кафене. Извършвайки няколко други действия в леглото си, може да се сътвори отрицателна връзка сред будността (и честото възприятие на стрес) и нормалното ви място за сън.

Изключете известията на телефона си един час преди лягане

Естествено е да желаете да сте осведомени. Пълното изключване може също да пристигна със личен набор от проблеми с психологичното здраве. Въпреки това, мозъкът ви не е предопределен да всмуква толкоз доста травматична информация.

Задайте граници, като изключите вашите вести или вести минимум един час преди лягане. Това може да ви помогне да се отпуснете душевен, тъй че да не се фокусирате върху новините тъкмо в този момент.

Движете се денем

Движението е значимо за цялостното здраве и може да ви помогне да заспите. Не е нужно да ходите на фитнес всеки ден – вървене, танци, тичане са задоволителни. Доказано е, че повишението на общото равнище на физическа интензивност усъвършенства качеството на съня. А също така упражненията понижават напрежението и мускулното напрежение, което също може да повлияе на почивката.

Не оставайте в леглото, в случай че не можете да спите

Може да си мислите, че лежането в леглото ще ви помогне да заспите, само че в действителност ще направи противоположното.

Ако сте в леглото и не можете да спите, станете и се разходете. Да останеш в леглото безсънен може, в действителност, да програмира леглото ви да изпраща сигнал за „ пробуждане “ вместо стремежи сигнал за „ сън “, който желаете. Станете след към 20 до 30 минути, само че в случай че започнете да се чувствате сънливи, това също е знак да се опитате да заспите още веднъж по-късно.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР