Изглежда, че ще има кабинет. Въпрос на преговори и политики

...
Изглежда, че ще има кабинет. Въпрос на преговори и политики
Коментари Харесай

ПГ на ИБГНИ е против Народното събрание да заседава през седмица

Изглежда, че ще има кабинет. Въпрос на договаряния и политики е. Засега срещите с " ИТН ", които ще поемат отговорността за сформиране на държавно управление, са двустранни. За нас е значимо да забележим уговорките, които ще поемат в границите на кабинета. Това сподели пред БТВ депутатът от " Изправи се БГ! Ние идваме! " (ИБГНИ) Мария Капон.

Тя означи, че от ПГ на ИБГНИ са изрично срещу предлагането Народното събрание да заседава през седмица, макар че това е процедура в Европа. " Ние считаме, че би трябвало да работим пламенно в Народното събрание ", уточни Капон.

В признатия устав се вижда един доста по-силен парламентарен надзор. Министрите ще могат да дават писмен отговор единствено когато са в болнични или в командировка, разясни депутатът от ИБГНИ.

Мария Капон разгласи, че при срещите сред ИБГН и Има Такъв Народ към този момент не са съветвани никакви имена за министри и министър председател. " За нас са значими целите. При вчерашните срещи видяхме, че имаме доста общи неща във връзка с стопанската система – желаеме да вдигнем прага за регистрация по Данък добавена стойност, желаеме да махнем налог " уикенд ", желаеме да не подвигаме налозите, като в допълнение слагаме необлагаем най-малко. Говорим за това да създадем една добра икономическа среда, която във времето да може да основава стопански растеж ", разяснява тя.

" Не желаеме да влизаме в клопката на служебния кабинет за актуализиране на пенсиите. С предлагането на служебното държавно управление най-ниските пенсии се планува да станат 369 лв., само че тук е включена и досегашната краткотрайна добавка от 50 лв.. С плана най-ниските пенсии ще са с 10 лв. по-малко вместо да имат нарастване ", съобщи Капон.

" Имаме схващане от Има Такъв Народ, че би трябвало да се направи преизчисление и ще имаме още една среща за това. Ние бихме желали актуализацията на пенсиите да се случи след спор в Народното събрание ", добави депутатът от ИБГНИ.

" Искаме изрично да има поддръжка и за младите фамилии, за самоосигуряващите се лица и за занаятчиите ", сподели Мария Капон, като посочи, че от ИБГНИ са изрично срещу концепциите на Има Такъв Народ за приватизиране на Българската банка за развиване и концесионирането на автомагистрали.

По-рано през днешния ден сътрудника й Арман Бабикян сподели, че към този момент има много огромна изясненост по много тематики. Над 90% са съвпаденията във виждания на Има Такъв Народ и ИБГНИ в бранш енергетика, който е доста тежък. " Трябва дълго да изброявам съвпаденията - примерно смарт домовете, умните мрежи, АЕЦ " Белене " - не, седми блок в Козлодуй - да, диверсификация на газовите доставки ", добави той след приключването на експертните диалози с представители на " ИТН "  по отношение на енергетиката. 

" Имаме доста огромни изясненост. Разминавания нямаме доста огромни. Знаете, че в енергетиката има съществени проблеми - милиарди задлъжнялост, " Мариците ". Не можем да кажаем, че всичко е блеснало като жито и вървим бодро напред, само че истината е, че нямаме някакви тежки и сериозни разминавания в областта на енергетиката и то по основните въпроси ", уточни Бабикян. 

" Има доста неща, които би трябвало да се свършат занапред и явно ще работим доста съществено по тези въпроси, откакто имаме толкоз доста съвпадения. Бих споделил жална му майка на бъдещия министър, само че не знам кой ще бъде той. Питайте мандатоносителите. Много тематики минахме през днешния ден - повече от 20. Много неща са. Новият министър би трябвало да бъде доста самоуверен човек и доста безкористен. Никой не ни е желал претендент за министър, тъй че няма по какъв начин да предложим подобен ", приключи Бабикян. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР