Изглежда, че френският президент, като всеки световен лидер, е изградил

...
Изглежда, че френският президент, като всеки световен лидер, е изградил
Коментари Харесай

Ще спаси ли Макрон ядреното споразумение с Иран?

Изглежда, че френският президент, като всеки международен водач, е построил някакъв тип съгласие с американския си сътрудник Доналд Тръмп. Но дали тяхната връзка ще се окаже задоволително ефикасна, с цел да помогне на европейските водачи да спасят нуклеарната договорка с Иран от импулсивния яд на Тръмп?

Идеята ще бъде тествана в понеделник, когато младият френски водач ще посети Вашингтон. Европейските дипломати са вложили доста в тази сложна задача.

Няма доста време. Тръмп би трябвало да реши до 12-ти май дали договарянията с Париж, Берлин и Лондон за по-строги ограничения са напреднали задоволително, написа AFP в собствен материал, представен от БГНЕС.

Ако Тръмп сметне, че " минусите " в съглашението от 2015 година не са били съответно изменени, той може да реши да отдръпна поддръжката си, отваряйки пътя за възобновяване на глобите на Съединени американски щати, които биха могли да доведат срив на цялото съглашение.

Европа счита, че това би било злополучие, както във връзка с самата договорка, по този начин и във връзка с връзките с Вашингтон.

Ако някой може да убеди Тръмп, може би това е Макрон, който има по-добри връзки с Белия дом, в сравнение с английските и немските си сътрудници Тереза Мей и Ангела Меркел.

Париж беше първия европейски съдружник на Съединени американски щати, който предложи по-строги ограничения против иранските стратегии за балистични ракети да " добавят " нуклеарната договорка. Но дали това ще е задоволително?

Тръмп също по този начин желае да преправи самото съглашение, с цел да приключи по този начин наречените " клаузи за приключване на периода ", които ще разрешат на Иран последователно да рестартира елементи от нуклеарната си стратегия след 2025 година

Но Западът не може да отвори едностранно текста. Иран съобщи, че договорката е завършила и желае да възобнови нуклеарната си стратегия, която съгласно Запада цели да създаде атомна бомба.

Иранският външен министър Джавад Зариф съобщи пред кореспонденти в Ню Йорк, че Иран не желае да създава атомни бомби, само че е „ възможно” отдръпването на Съединени американски щати да докара до започването на произвеждане на обогатен уран – основна съставна част за атомните бомби. Самото съглашение е плод на дипломатическите старания на Англия, Китай,Франция, Германия, Русия и Съединени американски щати, под наблюдението на органите на Европейски Съюз

Само Тръмп желае завършек на договорката

„ Това е разговор с глухоням”, оплаква се европейският дипломат. Американски посланик призна, че да се убеди Тръмп би била „ най-трудната” част от казуса.

Британски, френски и немски представители дълго време разговаряха с ръководителя в държавния департамент Браян Хук, за това по какъв начин би трябвало да наподобява договорката.

„ Той ненавижда сделката”

Но представителите се оплакват, че макар постигнатия прогрес с американските си сътрудници, те нямат визия дали те са покрай съглашение, което президентът ще одобри.

За да успокоят Тръмп, европейските политици работят върху документ, който би заел политически Иран да не връща нуклеарната си стратегия след приключването на съглашението от 2015 година

Според европейските водачи това може да се назова даже и нова „ сделка” при положение, че американският президент откаже да се съгласи с изискванията на остарялата „ истинска” договорка.

Тук се крие казусът

„ Той ненавижда тази сделка”, декларира различен европейски посланик.

Всичко, което Хук може да каже e, че откакто се срещне с европейските си сътрудници да беседва в съвещания, Тръмп ще е с новият си консултант по националната сигурност Джон Болтън.

" Ако можем да реализираме съглашение, то ще бъде показано на президента от държавния секретар и Агенцията за национална сигурност, след което той (Тръмп) ще вземе решение дали желае да остане в договорката или да спре и да стартира със глобите ", сподели Хук.

" Винаги би трябвало да сме готови за всевъзможни събития и по тази причина сме ангажирани с обмисляне на непредвидени обстановки, тъй като няма да е отговорно да не го създадем. "

Назначаването на Болтън подхранва скептицизма в Европа, дружно с назначението на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео за идващ държавен секретар на Съединени американски щати.

В чуването си пред Сената, Помпео звучеше по този начин, като че ли подценява значимостта на крайния период от 12-ти май. Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ е прочут с отрицателното си мнение за Иран.

„ Искам да поправя договорката. Това е целта”, съобщи пред законодателният орган на Съединени американски щати, с цел да може да упорства за война.

„ Ако няма метод да изправим тази договорка, ще препоръчам на президента да направи най-хубавото, с цел да работим сполучливо с нашите съдружници и да реализираме една по-добра договорка. Дори след 12-ти май има още много дипломатическа работа, която би трябвало де свърши”, сподели още Помпео пред Сената.

Без проект Б

Тъй като крайният период изтича, някои от специалистите във Вашингтон, критикуващи договорката, започнаха да допускат, че връщането на американските наказания, свързани с нуклеарната сила, може да бъде отсрочено.

Но в случай че всички диалози се провалят и Тръмп следва ясното си предпочитание да раздра " ужасната договорка ", наподобява няма проект Б, най-малко за Европа.

" Всеки, който желае да приключи иранската договорка, първо би трябвало да ни каже какво ще направи, в случай че Иран още веднъж започва програмата си за обогатяване на уран ", съобщи посланикът на Франция в Съединени американски щати.

След визитата на Макрон, има единствено едно, това на Меркел. Химията сред американския и немския водачи наподобява токсична, непродуктивна. След това топката е в ръцете на Тръмп.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР