Изгледите за по-широка война, в която Израел да се изправи

...
Изгледите за по-широка война, в която Израел да се изправи
Коментари Харесай

Русия може да предизвика голяма война в Близкия изток

Изгледите за по-широка война, в която Израел да се изправи против Иран, Хизбула и шиитските милиции в Сирия и Ливан, са все по-големи, с помощта на Русия. Мнението е на Денис Рос от "Уолстрийт джърнъл ". Руснаците са тези, които "изобличиха " нападението на Израел на 9 април против иранската база Т-4 в Централна Сирия.

Практиката на Израел е да поразява в Сирия цели, които са свързани, наред с други неща, с преместването на нови оръжия от Иран за Хизбула, само че в никакъв случай да не признава за ударите си. Докато израелците не споделяха нищо обществено, иранците и Хизбула нямаше потребност да отвръщат на ударите, с цел да избегнат оскърбление. Но защото изгубиха най-малко седем бойци от елитното звено "Кудс " при израелската офанзива, а руснаците оповестиха израелците за отговорни, иранците нямаше по какъв начин да потулят нещата. Сега медиите им отразяват напоително освен офанзивата, само че и изказванията на високопоставени държавници като Али Акбар Велаяти, че Иран ще отвърне на удара, написа журналистът.

Защо руснаците изобличиха израелците? Две аргументи: първо, в базата има и съветски военни и макар че израелците удрят с огромна точност, бомбардировката бе в непосредствена непосредственост до съветските сили. Владимир Путин реши да покаже на израелците, че това е недопустимо. Второ, израелската офанзива бе осъществена откакто Башар Асад употребява химически оръжия в Дума, а Путин искаше да се разбере, че това не е американски удар. Той е алергичен към всичко, което подсказва, че американската мощност може да диктува събитията в Сирия. Русия е арбитърът.

Ако не друго, то лимитираната военна акция на американци, британци и французи против три обекта в Сирия, свързани с производството на химически оръжия, най-малко потвърди гледната точка на Путин. Ударите с нищо не отслабиха Асад във военно отношение, с цел да трансформират салдото на силите в Сирия или да обиден съветските или иранските позиции в страната. Трите западни страни деликатно заобиколиха обекти, намиращи се покрай съветските или иранските сили, откакто Русия заплаши да противодейства на всяко сходно нахлуване. Това на процедура сподели, че съветските ограничения за въздържане подействаха на държавното управление на Тръмп, разяснява Рос, съобщи Нова телевизия.

Заявената от Тръмп решителност да изтегли американските войски от Сирия и да остави "други да се погрижат за нея " безспорно окуражи Русия и Иран и бе обръщение към израелците, че са сами. Може би отговорът на иранците към израелците ще бъде премерен; в края на краищата те към момента укрепват наличието си в Сирия и би трябвало да се оправят с продължаващия протест. Това допуска иранският отговор - било пряк против Израел или против мека еврейска цел отвън Израел - да бъде толкоз стеснен, че по-късно Израел също да ограничи отговора си. Това допуска доста неща, в това число че иранците и израелците разчитат добре сигналите си. Възможността за неточност в изчисленията е огромна, се споделя в разбора на журналиста от "Уолстриът джърнъл ".

Дори сегашната обстановка да бъде овладяна, Иран и Израел са на път да се сблъскат. Иран е решен да построи необятна военна инфраструктура за себе си и за марионетките си в Сирия и да отвори нов фронт против Израел. Израел е също толкоз решен да попречи на Иран да сътвори в Сирия еквивалент на опасността, идваща от Ливан, в лицето на Хизбула.

Твърде елементарно е да се планува по какъв начин може да стартира възможна война сред Израел и Иран, само че не и по какъв начин ще завърши. Правителството на Тръмп може да желае да изведе американските елементи от Сирия, само че в случай че Съединени американски щати се оттеглен, това ще усили заплахата от районна война, написа изданието.

Сега има потребност от американско въздържане. Путин би трябвало да разбере, че Съединени американски щати няма да стоят със скръстени ръце и да чакат иранската агресия в Сирия да разпали война с Израел. Той може да предприеме дейности за въздържане на разширението на иранското наличие и това на шиитските милиции. Ако ли не, това ще бъде сторено от Америка, която ще употребява военновъздушните си сили.

Тръмп явно не се интересува от Сирия. Но също по този начин той няма интерес от по-широкообхватна районна война, която може да въвлече Америка и да навреди на международната стопанска система. Сега не е моментът нещата да се водят подмолно, безапелационен е Рос.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР