Издирвателни екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша

...
Издирвателни екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша
Коментари Харесай

10 държави от ЕС вече са изпратили помощ на Турция след земетресението

Издирвателни екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша и Румъния към този момент са изпратени в помощ на потърпевшите от земетресението в Турция, заяви Европейската комисия.

По-рано през днешния ден Европейска комисия посочи, че е задействан европейският механизъм за гражданска отбрана, като помощ оказват също Италия и Унгария, съобщи Българска телеграфна агенция.   Два самолета „ Спартан “ на Военновъздушните сили, с помощ за Турция, са излетяли от летището в столичния кв. „ Враждебна “, оповестява още Българската телеграфна организация. На машините има хора и техника, които да окажат подпомагане на прилежащата ни страна за последствията от земетресението.   Общо 10 европейски екипа за търсене са се отправили към най-пострадалите региони. В поддръжка на турските управляващи работи и европейската сателитна система " Коперник ".   Европейски Съюз показва подготвеност да помогне и на Сирия, също наранена от труса.   Близо 1400 души са починали по последни данни в Сирия и Турция вследствие на мощното земетресение покрай южния турски град Газиантеп рано тази заран, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.   До момента е доказана гибелта на 1385 индивида. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.   Сирийското министерство на опазването на здравето удостовери гибелта на минимум 326 индивида в регионите под контрола на президента Башар ал Асад. Броят на ранените там доближи 1042.   В следените от бунтовници региони в северните провинции Идлиб и Алепо към този момент е доказана гибелта на 147 души, съобщи AFP, като се базира на " Белите каски ".   Доброволческата организация, която работи в бунтовническите зони, заяви и за над 340 ранени. Така общият брой на починалите в Сирия доближава 473. Ранените са над 1300.   Много от постройките в регионите, които бяха наранени от земетресението, понесоха вреди по време на избухналия преди близо 12 години спор в Сирия, отбелязва Reuters.   В Турция по последни данни на управляващите са починали минимум 912 души. Ранени са 5383 индивида.   Междувременно ново разрушително земетресение с магнитуд 7,8 бе записано в южния окръг Кахраманмараш, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, като се базира на Евросредиземноморския сеизмологичен център.   Според информация на сеизмологичната обсерватория Кандилли трусът е бил с магнитуд 7,5, написа Българска телеграфна агенция.   Трусът е регистриран в град Елбистан в 13:23 ч. локално време (12:23 ч.). Земетресението е усетено в доста окръзи в Турция.
Това е следващото разрушително земетресение в региона през днешния ден.   Сирийски държавни медии оповестиха и за земетресение в столицата Дамаск, съобщи още Reuters. Жители на северни иракски провинции споделиха, че са усетили лек трус, написа организацията.  Ръководителите на Европейски Съюз и НАТО показаха съпричастност и готовност да окажат нужната помощ на потърпевшите от опустошителното земетресение.   Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е по отношение на турския президент Реджеп Ердоган и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Столтенберг добавя, че съдружниците към този момент работят по обезпечаването на помощ.   Дълбоко съм тъжен от новините тази заран, написа в Twitter ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той добави, че Европейски Съюз е напълно съпричастен с околните на починалите и потърпевшите.
Deeply saddened to hear this morning about the devastating earthquake hitting parts of Türkiye and Syria.
My deepest condolences to the many families that lost lives and wishing a fast recovery of the injured.
The EU stands in full solidarity with you.
— Charles Michel (@CharlesMichel) February 6, 2023 Европа е съпричастна с народите на Турция и Сирия, съобщи ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола.    Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел също изрази поддръжка за двете потърпевши страни. Европейски Съюз е подготвен да помогне, добави той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР