Издаването на електронни направления за PCR изследвания от личните лекари

...
Издаването на електронни направления за PCR изследвания от личните лекари
Коментари Харесай

Издаването на направления за PCR от личните лекари тръгна “с триста зора“ и не навсякъде

Издаването на електронни посоки за PCR проучвания от персоналните лекари беше белязано от механически компликации в понеделник. Причината е, че към момента софтуерите на част от джипитата и на множеството лаборатории не са настроени за това, разясниха персонални лекари пред Mediapool. Заради невъзможността на персонални лекари да издават посоки, в Благоевград още веднъж се изви опашка от чакащи за талони пред локалното РЗИ, като хората бяха принудени да стоят начело в снега и студа.

В края на предходната седмица Лекарският съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) най-сетне подписаха анекс към рамковия контракт, който разрешава на персоналните лекари да издават направление за PCR проучване при съществуването на най-малко два от следните признаци: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица (предимно суха); новопоявила се мощна отпадналост; новопоявила се загуба на усет или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или дефицит на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; болки в гърлото; кислородно засищане по-малко от 92 на 100 или по-малко от 88 на 100 за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест при осъществяване на пулсоксиметрия, в случай че има такава опция.

Не всички лекари и лаборатории са с обновен програмен продукт

За тази опция персоналните лекари упорстват от повече от половин година. Въпреки заявената подготвеност процесът по улеснение на диагностиката на пациентите със подозрение за ковид най-сетне да се отпуши, в понеделник се оказва, че не всички участници по веригата са подготвени за издаването на електронните посоки.

“Беше подписан анекс към рамковият контракт. Сега персоналните лекари, всеки от който е независимо лечебно заведение, би трябвало да си подпише самостоятелния контракт към анекса и програмистите, които обслужват софтуера им да го актуализират. Същата актуализация на софтуерите би трябвало да създадат и лабораториите, тъй че да могат да ги одобряват. Към момента на множеството общопрактикуващи лекари софтуерите са подготвени и те могат да издават посоки. Проблемът е, че на лабораториите софтуерът не е подготвен и би трябвало да вземат и да си го създадат. Малко са лабораториите, чийто програмен продукт е обновен “, изясни пред Mediapool доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР