Издателство „Ентусиаст“ публикува дневниците на една от най-значимите писателки на

...
Издателство „Ентусиаст“ публикува дневниците на една от най-значимите писателки на
Коментари Харесай

Вирджиния Улф от първо лице

Издателство „ Ентусиаст “ разгласява дневниците на една от най-значимите писателки на XX век
За първи път на български език издателство „ Ентусиаст “ разгласява дневниците на една от най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма на XX век – Вирджиния Улф. С „ Дневникът на една писателка “, част от първокласната поредност Enthusiast Vintage, феновете на Улф ще открият същинското ѝ лице, ще се допрян до най-съкровените ѝ мисли и ще се срещнат от близко с личността, която стои зад романите „ Мисис Далауей, „ Към фара “ и други Есетата, разказите, публикациите и романите на Вирджиния Улф се считат за основата на актуалния феминизъм. Творбите ѝ, преведени на повече от 50 езика в целия свят, са източник на ентусиазъм за основаването на голям брой пиеси, романи и филми.
Според някои, в това число и съгласно Куентин Бел, племенника на Вирджиния Улф, нейният дневник е последното от огромните ѝ творби. И въпреки всичко, въпреки да е богато и увлекателно четиво, той е доста друг по темперамент от нейните романи и есета. Тук не трябва да чакаме онази премисляна и премисляна до съвършенство прозаичност, която познаваме от белетристичните произведения на Вирджиния Улф. Тя написа дневника си бързо, „ по-бързо и от най-бързата пишеща машина “, без да спре да се замисли, а думите „ препускат безобразно по страниците “, както сама споделя.
Улф стартира постоянно да води дневника от 1915 година, когато е на 33-годишна възраст, и продължава до 1941 година Последната бележка е датирана четири дни преди гибелта ѝ, след която оставя труд от 26 тома, изписани на ръка. Както е всекидневно, писателката употребява дневника си частично, с цел да показа своите ежедневни занимания и откровените си размишления за хората, живота и Вселената. Но го употребява също по този начин и по собствен, самостоятелен метод като публицист и създател. В него тя поддържа връзка със себе си за книгите, които написа, както и за творбите, които има желание да сътвори. Всичко значимо за нейните творби се съдържа в тези дневници – от първия план до писането и пренаписването им. Нейният брачен партньор Ленард Улф е този, който редактира текстовете и ги разгласява 10 години след гибелта ѝ. Той разяснява, че е повода да не го направи по-рано, е фактът, че написаното е прекомерно персонално, с цел да бъде издадено напълно приживе на доста от упоменатите в него хора.
„ Дневникът на една писателка “ хвърля светлина върху желанията, тематиките и методите на Вирджиния Улф като публицист. Изданието основава необикновена психическа картина на едно творчество, видяно от вътрешната страна. С помощта на книгата читателите на Улф по-добре ще схванат освен нейните герои, само че и самата нея, нейните фантазии, безредици и решения. Включително и най-фаталното – това сама да постави завършек на живота си.
Вирджиния Улф е английска писателка, считана за една от най-изтъкнатите фигури на литературата на модернизма във Англия през XX век. Между Първата и Втората международна война Вирджиния Улф заема особено място в лондонското литературно общество и е член на Кръга Блумсбъри. Есетата, разказите, публикациите и романите на Вирджиния Улф се считат за основата на актуалния феминизъм. Творбите ѝ, преведени на повече от 50 езика в целия свят, са източник на ентусиазъм за основаването на голям брой пиеси, романи и филми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР