Изчезват файлове и звук, оплакват се пострадали потребители Регулярната актуализация

Изчезват файлове и звук, оплакват се пострадали потребители Регулярната актуализация ...

Дежавю от проблеми с поредния ъпдейт на Windows 10.


Изчезват файлове и звук, оплакват се пострадали потребители

Регулярната актуализация на Windows 10 отново създаде проблеми на потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Във вторник, 12 май, Microsoft пусна традиционната си актуализация „Patch Tuesday” за своята операционна система Windows 10. Но освен ползите, ъпдейтът доведе и до редица проблеми за потребителите.

Актуализацията под номер KB4556799 е предназначена да повиши сигурността на браузърите Internet Explorer и Edge, използването на Microsoft Xbox, пакета Microsoft Office и др. Но потребителите, които направиха ъпдейта, започнаха да се оплакват от два основни проблема, за които съобщава Wndows Latest, където са дадени и инструкции за решаването им.

Първо, налице е проблем със звука. Според някои потребители, Windows 10 нулира всички конфигурации на аудио драйверите и дори деинсталира драйвера на Realtek.

Други потребители съобщават, че след ъпдейта звукът е престанал да „достига” до аудио оборудването. В резултат на това високоговорителите и дори слушалките не възпроизвеждат нищо.
още по темата
Втората основна неприятност, която възниква при инсталиране на KB4556799, е премахването на профила на потребителя. „Жертвите” се оплакват от липсващи данни, файлове, снимки и документи. Ето едно типично оплакване:

„Моят компютър автоматично се надстрои до тази версия и всички мои компютърни файлове бяха изтрити. Не знам как точно да ги възстановя и не искам да влоша нещата”.

Добрата новина е, че потребителският профил и данните, включително настройки и файлове, всъщност не се изтриват. Просто всички системни настройки са се върнали към първоначалния изглед по подразбиране. Потребителските файлове не могат да се видят, тъй като Windows 10 е заредена с нов временен профил.

Този проблем вече се е появи няколко пъти след актуализации на Windows 10 и засега няма гарантирано решение, освен премахване на актуализацията. Многократните рестартирания – до 6 или 8 пъти – помагат на някои потребители, но не на всички.

Източник: technews.bg