Изчезна най-известната новозеландска птица, Сироко, от редкия вид папагали какапо,

...
Изчезна най-известната новозеландска птица, Сироко, от редкия вид папагали какапо,
Коментари Харесай

Изчезна най-известния папагал, мислещ за човек

Изчезна най-известната новозеландска птица, Сироко, от редкия тип папагали какапо, който не може да лети и доби международна известност, откакто опита да се чифтоса с мъж в телевизионно предаване, съобщи ДПА.

Предполага се, че папагалът, който е на 20 години, живее насаме на далечен остров от Южния остров и заобикаля всички опити да бъде открит.

Специалистите не са разтревожени от изгубването му, тъй като той е здрав, млад и на острова няма хищници.

Около 5% от предавателите на какапо се чупят всяка година и на лесничеите може да отнеме няколко години, с цел да открият птицата още веднъж.

Сироко беше отгледан от хора, откакто получи респираторно заболяване едвам на 3-седмична възраст. В резултат на това той възприема себе си за човек, вместо за заоблен папагал. Той не демонстрира интерес към други какапо, а вместо това показва ритуала си за чифтосване в наличието на хора.

Славата го застигна, когато зоологът Марк Каруардин и телевизионният водещ Стивън Фрай го снимаха в епизод от документална поредност. Сцената, на която Сироко се качва на главата на зоолога и се пробва да се сноши с него, беше гледана над 7 милиона пъти в YouTube.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР