Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на

...
Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на
Коментари Харесай

Цветан Василев няма да бъде предаден на България, реши съдът в Белград

Избягалият в Сърбия някогашен български банкер и мажоритарен притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи. Това реши Апелативният съд в Белград.

С това си решение съдът удостовери решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните изискванията за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на процедура дефинитивно се отхвърля настояването на управляващите в София за изгонването на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли предходната година Василев е получил и политическо леговище в Сърбия. Искането за приемане на статут на политически емигрант е било подадено на 14 май 2018 година в сръбското министерство на вътрешните работи

След като България разписа интернационална заповед за арест на Цветан Василев, той се съобщи на управляващите в Сърбия през септември 2014 година

Според Апелативния съд в Белград има основателни аргументи да се счита, че насилственото предаване на Василев би основало обстановка, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в съответния случай са изпълнени изискванията за приемане на леговище, тъй като той може да бъде екстрадиран в родината му заради политическите си убеждения.

Екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България по отношение на наказателното произвеждане, обвързвано с оповестяването в неплатежоспособност на КТБ. Василев, като някогашен мажоритарен акционер на банката, бе упрекнат в присъединяване в 144 случая на заграбване и бе изправен пред ефикасна присъда от 10 до 20 години затвор. В обвинителния акт от 11 000 страници попадат имената на 18 обвинени, които са работили като незаконна група, виновна за заграбване на 2,6 милиарда лв., което „ заплашва стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност ”.

Десет дни преди издаването на заповедта за арест на 28 юли 2014 година, Цветан Василев избяга от България в Сърбия. Пак през 2014 година български банкер и предприемач направи подаяние от 1,2 милиона динара на фондацията на Драгица Николич - брачна половинка на тогавашния президент на Сърбия. Информацията беше доказана и от някогашния президент Томислав Николич. Въпреки това, както сподели той тогава, дарението е платено преди издаването на заповедта за Василев, а Николич отхвърли да има персонални контакти с българския предприемач.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР